Web Analytics
Zbog tehničkog problema u kontroli leta u Velikoj Britaniji, hiljade putnika kasne - BetaRS

Zbog tehničkog problema u kontroli leta u Velikoj Britaniji, hiljade putnika kasne

Svet | 28.08.2023 | access_time 18:20
Zbog tehničkog problema u kontroli leta u Velikoj Britaniji, hiljade putnika kasne
AP Photo/Alberto Pezzali

Hiljade avionskih putnika u Velikoj Britaniji i drugim zemljama suočili su se danas sa kašnjenjima zbog kvara u britanskom sistemu kontrole vazdušnog saobraćaja koji je usporio poletanja i sletanja aviona širom te zemlje.

Nacionalni operater kontrole letenja saopštio je da ima neobjašnjiv "tehnički problem", koji bi danas mogao da odloži letove - na jedan od najprometnijih dana u godini, po završetku praznika u zemlji.

Služba je saopštila da je "primenila ograničenja protoka saobraćaja kako bi održala bezbednost" i da inženjeri rade na pronalaženju i otklanjanju kvara.

Rečeno je da je vazdušni prostor Ujedinjenog Kraljevstva ostao otvoren.

Nije data procena koliko će vremena biti potrebno da se problem reši niti je pomenut mogući uzrok.

U međuvremenu, evropsko telo za vazdušni saobraćaj Eurokontrol upozorio je na "veoma velika" kašnjenja zbog "kvara sistema za obradu podataka o letovima" u Velikoj Britaniji.

Škotska avio-kompanija Loganer saopštila je da je došlo do "kvara kompjuterskih sistema britanske kontrole letenja širom mreže".

"Iako se nadamo da ćemo moći da obavimo većinu letova unutar Škotske na osnovu lokalne koordinacije i uz minimalne smetnje, letovi na potezu sever-jug i međunarodni letovi mogu biti podložni kašnjenjima", navodi se u saopštenju.

Aerodromi u Ujedinjenom Kraljevstvuporučili su putnicima da ih očekuju kašnjenja i otkazivanja letova.

Hitrou, najprometniji civilni aerodrom u Evropi, saopštio je da "problemi u nacionalnom vazdušnom prostoru" dovode do poremećaja u letovima.

Aerodrom u Dablinu naveo je u saopštenju da su problemi u kontroli vazdušnog saobraćaja doveli do kašnjenja i otkazivanja nekih letova u i iz Dablina.

Vazduhoplovni analitičar Alaster Rozenšajn, bivši pilot Britiš ervejza, rekao je da je sistem vazdušnog saobraćaja, kako se čini, pretrpeo "neku vrstu delimičnog kvara i da nije došlo do potpunog gašenja" sistema.

On je za Skaj njuz rekao da će "poremećaj biti prilično ozbiljan na nekim aerodromima" i da će neki avioni koji lete za Veliku Britaniju verovatno morati da slete u druge evropske zemlje kako bi se smanjio protok dolazećih letova.

Britiš Eirveis je saopštio da "blisko sarađuje sa Nacionalnim kontrolorom kako bi razumeo uticaj tehničkog problema koji utiče na vazdušni prostor Ujedinjenog Kraljevstva i da će klijente držati u toku sa najnovijim informacijama".

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Kosarka

Zelena Srbija

Hronika

Scena