Web Analytics
Kurti: Kosovo i Srbija treba da normalizuju odnose pre američkih i izbora u EU - BetaRS

Kurti: Kosovo i Srbija treba da normalizuju odnose pre američkih i izbora u EU

Kosovo | 29.08.2023 | access_time 12:45
Kurti: Kosovo i Srbija treba da normalizuju odnose pre američkih i izbora u EU
Beta: Foto/STA/Daniel Novakovic

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da Kosovo i Srbija treba da normalizuju odnose, pre nego što saveznici počnu da se bave izborima u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji.

On je u intervjuu za "Blumberg" u Bledu rekao da postoji "osećaj hitnosti da se sporazum primeni i da se odnosi Kosova i Srbije normalizuju, uz međusobno priznanje, najkasnije do proleća sledeće godine".

Pored hitnosti sprovođenja sporazuma o normalizaciji, Kurti je rekao da je spreman i za organizovanje novih opštinskih izbora na severu, u skladu sa dogovorom sa specijalnim emisarom Evropske unije Miroslavom Lajčakom.

Na Bledskog bezbednosnom forumu još jednom su potvrđeni stavovi dve zemlje, da će se uskoro vratiti za pregovarački sto, nakon upozorenja iz EU da će u septembru doći do intenziviranja dijaloga.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je u svom obraćanju učesnicima foruma rekao da treba da dođe do pomirenja između država Zapadnog Balkana i izrazio optimizam za članstvo regiona 2030. godine.

Izbori u Evropskoj uniji biće održani u junu, a u SAD u novembru 2024 godine.

Teme