Web Analytics
Zoran Pusić: Sramotan govor mržnje istoričarke književnosti iz Hrvatske - BetaRS

Zoran Pusić: Sramotan govor mržnje istoričarke književnosti iz Hrvatske

Region | 29.08.2023 | access_time 21:25
Zoran Pusić: Sramotan govor mržnje istoričarke književnosti iz Hrvatske
prt.scr youtube
 Kopredsednik Igmanske inicijative za Hrvatsku Zoran Pusić optužio je danas za govor mržnje istoričarku knjževnosti iz Dubrovnika Slavicu Stojan zbog njenih izjava o Srbima.

U intervjuu Dubrovačkom listu od 27. avgusta ove godine Slavica Stojan je uporedila Srbe sa "bubama".

"Oni su vrsta agresivno-invazivne čeljadi (...) baš kao bube koje vam nastoje preplaviti kuću i teško ih je ukloniti koju god metodu koristio, gaženje nogama, otrovnim plinom, plamenikom", navela je tada Slavica Stojan, koja je do maja ove godine bila predsednica ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku.

Na pitanje novinara predsedniku Matice hrvatske Miri Gavranu da prokomentariše izjavu Slavice Stojan, on je odgovorio da je ona "iznela svoje viđenje srpskog svojatanja dela hrvatske kulture, književnosti i istorije jezika".

Zoran Pusić je u saopštenju za javnost ocenio da izjava Slavice Stojan izgleda kao da je "iskočila iz nekog davnog broja ‘Jurišnika’, notornih nacističkih novinara Julijusa Štrajhera (Julius Streicher)".

On je ocenio da takve izjave intelektualaca nanose sramotu celoj Hrvatskoj i dodao da je poražavajuća kritika onog dela hrvatske javnosti koji u takvim ispadima mržnje ne vidi ništa zabrinjavajuće.

"Ujedno, to je i upozorenje da se, samo od sebe, to vremenom neće popraviti", kazao je Pusić.

Slavica Stojan je tu izjavu dala kao komentar na teze nekih srpskih istoričara književnosti da postoji povezanost dubrovačke i srpske književnosti.

Te teze su iznete u deklaraciji "Granice srpske književnosti" sa naučnog skupa održanog u junu 2023. u Tršiću, rodnom mestu Vuka Stefanovića Karadžića.

Tu deklaraciju su potpisale sve katedre za srpski jezik u Srbiji, Crnoj Gori, bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, kao i Matica srpska.

Matica hrvatska i Hrvatska akademija znanosti i umetnosti (HAZU) izdali su o tome 5. jula kritički osvrt pod naslovom "Nastavak srpske jezične i kulturne agresije na Hrvatsku, hrvatski jezik i književnost".

Teme