Web Analytics
Sindikati: Materijalni položaj nastavnika sve gori, ispunjenje zahteva ili protesti - BetaRS

Sindikati: Materijalni položaj nastavnika sve gori, ispunjenje zahteva ili protesti

Društvo | 01.09.2023 | access_time 13:20
Sindikati: Materijalni položaj nastavnika sve gori, ispunjenje zahteva ili protesti
Foto: Press centar UNS

Grupa sindikata prosvetnih radnika Srbije ocenila je danas da je materijalni položaj prosvetnih radnika sve gori i da će, ako ne dođe do promena koje zahtevaju, vrlo brzo uslediti štrajkovi ili protesti.

Na sastanku ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović i reprezetativnih prosvetnih sindikata 24. avgusta sindikati su tražili da se zarade zaposlenih u obrazovanju izjednače sa nivoom prosečne republičke zarade, da se donesu pravilnici kako bi se povećao broj stručnih saradnika u školama i dodatak odeljenskim starešinama, kao i da se smanji pedagoška administracija.

Četiri reprezetativna prosvetna sindikata su na konferenciji za novinare pod nazivom "Vratite dostojanstvo obrazovanju" danas tražila da ta tri zahteva budu stavljena na vrh prioriteta i ukazala da materijalni položaj prosvetnih radnika u Srbiji nikada nije bio gori.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Dobrivoje Marjanović ocenio da su političarima u predizbiornim kampanjama "puna usta" obećanja i reformi, a da, kada se "dočepaju fotelja", to zaborave.

O problemu nastavnika predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić rekla je da su u proteklih godinu dana imali informacije o raznim stepenima nasilja nad njima - od verbalnog nasilja, napada nožem, a da je slučaj profesroke iz Trstenika kojoj su učenici izmakli stolicu, "kap koja je prelila čašu".

Istakla je da su sindikati dugo upozoravali da će doći do "tehnološkog manjka" i napomenula da 2.600 ljudi nema adekvatno inicijalno obrazovanje, a radi u prosveti jer nema ko drugi.

Ilić je navela da su ukazivali i na to da će doći do toga da se povlače ljude iz penzije da bi imao ko da radi.

Ona je izjavila i da asistenti na fakultetima sa doktoratom rade za 76.000 dinara i pitala ko će raditi na fakultetima s takvom platom.

Predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost Srđan Slović je rekao da je prosečna plata prosvetnih radnika 74.000 dinara, dok je prosečna plata u Srbiji 83.000 dinara što znači da nastavnci traže "minimum dostojanstva".

Po njegovim rečima, prosvetne radnike vređa što "predstavnici vlasti govore da imamo najbolje finansije u regionu, a ako uporedimo naše plate i kolega u regionu, vidimo koliko nas je država ponizila".

On je kazao da je potrebno napraviti dugoročnu strategiju za rast plata u obrazovanju.

Teme