Web Analytics
Mali hvali rebalans budžeta kao nastavak ekonomskog osnaživanja Srbije - BetaRS

Mali hvali rebalans budžeta kao nastavak ekonomskog osnaživanja Srbije

Ekonomija | 02.09.2023 | access_time 16:55
Mali hvali rebalans budžeta kao nastavak ekonomskog osnaživanja Srbije
Foto: Amir Hamzagic
Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da je usvojeni predlog rebalansa republičkog budžeta za ovu godinu nastavak politike daljeg ekonomskog osnaživanja zemlje, prevazilaženja efekata svetske krize i podrške građanima i privredi.

Istakao je da prioritet ostaje poboljšanje životnog standarda građana, jačanje privrede uz fokus na pomoć poljoprivrednicima i nastavak velikog investicionog talasa, odnosno realizacija najvećih kapitalnih projekata u oblasti infrastrukture, saobraćaja, zdravstva, sporta.

Kao ilustraciju, Mali je istakao da je od januara do avgusta ostvaren budžetski suficit od 31,5 milijardi dinara, što je bolje od plana za čak 142,1 milijardu dinara, s obzirom na to da je planirani deficit, u ovom periodu, iznosio 110,6 milijardi dinara, objavilo je ministarstvo.

"Rebalans budžeta radimo pre svega zbog boljih rezultata, dakle imamo jedan pozitivan rebalans, i to zahvaljujući boljoj naplati prihoda u iznosu od čak 60,6 milijardi. Ukupno planirani prihodi iznose 1.904 milijardi dinara", kazao je ministar finansija.

On je dodao i da je deficit budžeta manji nego što je bilo planirano, a što je, kako je naveo, dobra vest za građane i privredu.

"Rebalansom je predviđen fiskalni deficit budžeta Republike od 227,5 milijardi dinara, što je 2,8 odsto BDP-a. Dakle, imamo bolji rezultat nego što smo planirali, s obzirom na to da je projektovani deficit iznosio 3,3 odsto, odnosno 264 milijarde dinara", kazao je Mali.

Rebalansom budžeta, kako je rekao, biće omogućeno povećanje plata za 5,5 odsto za zaposlene u prosveti, za negovateljice u ustanovama socijalne zaštite i za medicinske sestre i tehničare.

Od 1. oktobra biće povećane i penzije, takođe za 5,5 odsto.

On je dodao da od 1. januara 2024. sledi još jedno povećanje plata za sve zaposlene u javnom sektoru, od oko 10 odsto, i još jedno povećanje penzija od 14,8 odsto.

U rebalansu budžeta se nalazi i pomoć za majke, odnosno decu do 16 godina, od po 10.000 dinara za svako dete.

"Izdvojili smo i sredstva za nove kapitalne projekte i to dodatnih 23 milijarde dinara. Ova izdvajanja su povećana sa 427,2 milijarde na 452,3 milijardi dinara, dok su na nivou opšte države izdvajanje za kapitalne investicije povećana sa 545,5 milijardi na 584,6 milijardi, a što je čak 7,2 odsto BDP-a", kazao je Mali.

To znači, kako je precizirao, novac za obilaznicu oko Kragujevca, početak izgradnje neophodne infrastrukture za specijalizovanu izložbu EKSPO, tunel u centru Beograda Karađorđeva – Bulevar Despota Stefana, radove na izgradnji beogradskog metroa, Fruškogorski koridor.

Deo sredstava, kako je obrazložio Mali, biće namenjen i za dodatne subvencije u poljoprivredi, ali i za lečenje retkih bolesti i lečenje u inostranstvu.

Teme