Web Analytics
Kreni-Promeni predaće ove nedelje peticiju za besplatne udžbenike za sve osnovce - BetaRS

Kreni-Promeni predaće ove nedelje peticiju za besplatne udžbenike za sve osnovce

Politika | 04.09.2023 | access_time 13:01
Kreni-Promeni predaće ove nedelje peticiju za besplatne udžbenike za sve osnovce
Foto: Nenad Petrovic
Pokret Kreni-Promeni saopštio je danas da će ove nedelje predati peticiju za besplatne udžbenike za sve osnovce u Srbiji ministarki prosvete Slavici Đukić Dejanovići i ministru finansija Siniši Malom, jer su, kako navode, plate previše male da bi roditelji lako izdvojili novac za udžbenike.

U saopštenju su istakli da porodice izdvajaju trećinu ili čak polovinu svoje plate kako bi otplatili udžbenike.

Prema njihovim rečima, cene udžbenika se razlikuju, pa su u nižim razredima više od 9.000 dinara, dok su za starije razrede cene više od 18.000 dinara.

"Plate se u različitim delovima Srbije izuzetno razlikuju. Recimo na jugu Srbije građani Pirota, Aleksinca, Kuršumlije i mnogih drugi gradova, imaju prosečne plate samo između 50.000 i 60.000 dinara, a cene udžbenika širom Srbije su iste", naveli su oni.

Pored toga, dodali su, medijalna zarada na celoj teritoriji Srbije iznosi 65.358 dinara, što znači da čak 50 odsto građana prima platu manju od ove sume.

"Minimalna zarada je 42.000 dinara, pa u porodicama gde jedan roditelj radi i izdržava više dece ili možda oba roditelja izdržavaju nekoliko dece sa ovim platama, moraju da izdvoje polovinu ili trećinu svoje plate kako bi obezbedili samo udžbenike", stoji u saopštenju.

Pokret je ukazao i da pored udžbenika postoji i drugi osnovni pribor koji roditelji treba da obezbede deci svake godine prilikom polaska u školu, ali i da građani imaju i druge izdatke kao što su računi ili hrana.

"Da biste poslali jedno dete u školu potrebno vam je više od 250 evra, a šta je sa porodicama koje imaju više dece? Pored knjiga, poskupele su i sveske, olovke, zarezači, gumice, lenjiri i sav ostali pribor koji je neophodan da bi dete spremno krenulo u školu", istakli su iz tog pokreta Kreni-Promeni.

Napomenuli su da su besplatni udžbenici standard u mnogim zemljama širom Evrope i a u regionu su primer Crna Gora i Severna Makedonija.

"Hvalimo se često kako smo lideri u regionu, ali zato vlast ne izdvaja dovoljan budžet za obrazovanje i na taj način ne pomaže roditeljima da svoju decu normalno i bez velikih finansijskih tereta pošalju u školu", ocenio je pokret.

Teme