Web Analytics
Plenković predsednici suda u Hagu izrazio nezadovoljstvo zbog puštanja Simatovića - BetaRS

Plenković predsednici suda u Hagu izrazio nezadovoljstvo zbog puštanja Simatovića

Region | 04.09.2023 | access_time 16:25
Plenković predsednici suda u Hagu izrazio nezadovoljstvo zbog puštanja Simatovića
FOTO: HINA/Damir SENCAR

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je danas izrazio nezadovoljstvo predsednici suda u Hagu Grasijeli Gati Santani zbog puštanja na prevremenu slobodu Franka Simatovića, osuđenog na 15 godina zatvora za zločine u BiH i Hrvatskoj.

"Izrazili smo nezadovoljstvo zbog odluke o prevremenom puštanju na slobodu Franka Simatovića i razgovarali smo o statusu hrvatskih državljana koji su na izdržavanju kazni", napisao je Plenković na platformi X posle sastanka sa Santanom, predsednicom Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

Plenković je naveo da je sa Santanom, koja je donela odluku o prevremenom oslobađanju Simatovića, razgovarao i o radu Mehanizma, važnosti procesuiranja ratnih zločina od država Jugoistočne Evrope i saradnji hrvatskih stručnjaka u vezi procesuiranja ratnih zločina u Ukrajini.

Santana je 29. avgusta donela odluku o prevremenom oslobađanju Simatovića, bivšeg čelnika Službe državne sigurnosti (SDB) Srbije, jer mu je zdravstveno stanje ozbiljno pogoršano. Santana se u odluci pozvala na više nalaza lekara u Hagu, uključujući nezavisnog medicinskog veštaka.

Simatović (73), koji je izdržao 8,5 od 15 godina zatvorske kazne, na koju ga je haški sud pravosnažno osudio u maju, istog dana je pušten iz pritvora u Sheveningenu i otputovao je u Beograd.

Teme