Web Analytics
Bez rasprave završena rasprava o amandmanima na rebalans, nastavak sednice sutra - BetaRS

Bez rasprave završena rasprava o amandmanima na rebalans, nastavak sednice sutra

Politika | 05.09.2023 | access_time 11:20
Bez rasprave završena rasprava o amandmanima na rebalans, nastavak sednice sutra
Foto: Beta/Printscreen

Bez i jedne diskusije o amandmanima u Skupštini Srbije završena je rasprava o amandmanima na predlog rebalansa budžeta za 2023. godinu, nastavak rasprave o amandmanima o drugim zakonima zakazan je za sutra u 13.00 časova, a za ministra privrede glasanje je zakazano za sutra u 11.30.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ismejala je na kraju pokušaje opozicije da zaustave rad skupštine.

"Jeste li uspeli da blokirate rad skupštine? Niste! Uspeli smo da razmotrimo rebalans, da povećamo penzije i subvencije, da damo pomoć majkama" rekla je Brnabić uprkos negodovanju opozicije.

Premijerka je rekla da "nije imala sumnju da će se izboriti i usvojiti rebalans", i ponovila da će država do kraja meseca dati pomoć od po 10.000 svakom detetu do 16 godina .

"Da znate da će 947 000 dece dobiti jednokratnu pomoć do kraja meseca zato što smo mi istrajali i nismo se povukli i nikada se nećemo povući. Povećaćemo subvencije sa devet na 18 000 dinara po hektaru za poljoprivredu" rekla je Brnabić.

Na kraju rasprave, predsednik skupštine Vladimir Orlić rekao je opoziciji da je njihov jedini uspeh to što je završena i rasprava o amandmanima te da će se glasati  pre nego što se očekivalo.

Deo opozicionih partija koji organizuju proteste "Srbija protiv nasilja" danas je bukom započeo blokadu skupštine, zahtevajući vanredne parlametarne i beogradske izbore, ali Orlić nije prekinuo sednicu.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić prethodno je optužio poslanike dela opozicije da napadaju i guraju druge narodne poslanike i skupštinsko obezbeđenje, ponavljajući da su "siledžije i nasilnici".

Orlić je nastavio da izgovara imena poslanika iz opozicionih stranaka tvrdeći da oni sprečavaju povećanje penzija, a uvedena je i nova tema, da opozicije ne želi da deca sa retkim bolestima dobiju novac za lečenje.

Orlić je, uprkos veoma glasnom udaranju u klupe, povicima i dobacivanju nastavio da čita listu govornika, ali je nekoliko poslanika odustalo od govora.

Tek drugi govornik danas bio je Zaim Redžepović iz Stranke pravde i pomirenja, koji je ponavio da je ponašanje poslanika nedopustivo.

Pozvao je građane Sandžaka da vide u kakvim uslovima poslanici rade, i rekao da "manjina uzurpira rad skupštine".

"Možete da pištite koliko hoćete, ali u Sandžaku mora da se radi. Danas mi je jasno šta su vaši planovi", rekao je Redžepović i dodao da ga neće sprečiti da govori.

Ipak mu je posle nekoliko minuta Orlić isključio mikrofon, jer se čuo glas jedne poslanice koja je u mikrovon uzviknula "odgovaraćete, odgovaraćete"!

Orlić je nastavio da čita listu govornika iz Dveri, Narodne stranke, Zavetnika, ali niko nije želeo da govori.

Podsetimo, uzvicima "lopovi, lopovi", pištaljkama, aplauzima i bukom, poslanici opozicije koji su organizatori protesta Srbija protiv nasilja, pokušali su danas da spreče početak jedinstvene rasprave o 25 tačaka dnevno reda, ali je premijerka Ana Brnabić nastavila da govori iako se jedva čuje o čemu.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić otvorio je sednicu, a kada su u salu ušli premijerka i ministri čule su se pištaljke i povici "lopovi lopovi" i "napolje, napolje".

Za to vreme Orlić je ponavljao da penzioneri i majke treba da vide da opozicija ne da da oni dobiju povećanje penzija i državne pomoći.

"Svaka vam čast, Srđan Milivojević ne da majkama da dobiju ono što im pripada. Ko još? Bora Novaković duva u pištaljku, jer ne da penzionerima da dobiju povećanje penzija, i Ćuta Jovanović", rekao je Orlić, kao i više puta od jutros.

Brnabić je započela svoje izlaganje o rebalansu budžeta za ovu godinu i predlogu za ministra privrede, ignorišići buku koja ne prestaje.

Poslanik Zeleno levog fronta Radomir Lazović prethodno je u Skupštini Srbije rekao da će se današnja sednica neće održati dok opozicija ne dobije odgovor na zahtev za raspisivanjem vanrednih beogradskih i parlamentarnih izbora.

Lazović je istakao da bi ti izbori trebalo da budu održani do kraja godine i da je to jedini način da se izađe iz krize.

"Na dnevnom redu danas su važna pitanja, jedno od najvažnijih je rebalans budžeta, zakoni o obrazovanju i bezbednosti saobraćaja, ali mi ne možemo da nastavimo kao da se ništa nije desilo, ne možemo da zaboravimo 19 ubijenih i činjenicu da školska godina počinje sa strahom i neizvesnošću", rekao je Lazović.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić takođe je ponovio da je vladajuća većina oduševljena predlogom da se ide na izbore.

"Obavestićemo Vladu i predsednika (Srbije) i dobićete odgovor u najkraćm roku. A što se tiče pretnji da ćete da sprečite penzionere i majke da dobiju novac, to je nasilje. A izbori su odlična ideja, dobićete odgovor brzo i bićete zadovoljni odgovorom", rekao je Orlić.

Poslanik Dveri Ivan Kostić pozdravio je zahteve dela opozicije da se raspišu izbori i zatražio što hitniji odgovor.

On je pitao Orlića kada će zakazati vanrednu sednicu o Kosovu i Metohiji.

U nastavku sednice je poslanik sa liste "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" Milija Miletić postavio pitanja o problemima u poljoprivredi.

Teme