Web Analytics
Venecija odobrila testiranje naplate dnevnim turistima tokom najposećenijih vikenda 2024. - BetaRS

Venecija odobrila testiranje naplate dnevnim turistima tokom najposećenijih vikenda 2024.

Svet | Izvor: Beta-AP | 05.09.2023 | access_time 19:35
Venecija odobrila testiranje naplate dnevnim turistima tokom najposećenijih vikenda 2024.
Venecija je odobrila danas smernice za testiranje naplate ulaska dnevnim turistima tokom najposećenijih vikenda 2024. godine.

Gradske vlasti su odobrile smernice, kojim se uvode male izmene u ranije planove za naplatu najavljene pre godinu dana. Konačno odobrenje plana će biti razmatrano 12. septembra.

Naplata, koja će prema prvim procenama biti pet evra za dnevnog turistu, nije sredstvo za zaradu, naveo je grad u saopštenju.

Cilj strategije je da se popravi kvalitet života za sve manji broj stalnih stanovnika grada kao i za posetioce koji tu prenoće, i koji već plaćaju taksu za smeštaj, te će biti izuzeti od dnevne takse.

Probno plaćanje će trajati oko 30 dana i biće sprovedeno 2024. godine tokom prolećnih vikenda koji obuhvataju italijanske nacionalne praznike, kao i tokom letnjih vikenda. Tačni dani probe će gradske vlasti odrediti narednih nedelja.

Cilj je da se obeshrabri dnevni turizam tokom nekih perioda u skladu sa osetljivošću i jedinstvenošću grada, navodi se u saopštenju.

Neće plaćati taksu ljudi koji idu na posao u Veneciju ili manja ostrva, studenti, stanovnici regiona Veneto, koji uključuje grad, i osobe koje plaćaju porez za lokalno vlasništvo. Naplata će se odnositi na dnevne posetioce starije od 14 godina.

Oko četiri petine svih turista dolazi u Veneciju samo na dan. U 2019. godini poslednjoj punoj turističkoj godini pre kovida, oko 19 miliona dnevnih turista posetilo je Veneciju i dalo samo delić prihoda u odnosu na one koji su ostali makar jednu noć.

Sa samo nekoliko sati izdvojenih za Veneciju, dnevni turisti obično idu do Trga Svetog Marka i drugih turističke atrakcije, dodajući broju pešaka što otežava i usporava prolaz kroz uske ulice i neke od mostova.

Strategija naplate razmatrana je pre nekoliko godina ali je odložena tokom  pandemije. Zbog restrikcije putovanja tokom pandemije turizam u Veneciji je takoreći nestao, a građani su imali grad za sebe prvi put u više decenija.

Prošle godine je planirano i najavljivanje dnevnih dolazaka u grad, pored naplate. Za sada se ne zna da li se takođe planira ograničenje broja dnevnih dolazaka u nekim periodima.

Masovni turizam u Veneciji počeo je sredinom 1960-ih i broj posetilaca je nastavio da raste. U međuvremenu broj Venecijanaca koji žive u gradu se stalno smanjivao zbog gužve, visokih cena za isporuke hrane i drugih dobara u gradu gde nema kola, i čestih poplava i šteta kućama i radnjama.

U 1970. godini u istorijskom srcu Venecije, isključujući stanovnike na malim ostrvima Murano i Burano, živelo je oko 110.000 stanovnika. Prošle godine taj broj je pao na jedva 50.000.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Fudbal

Zelena Srbija

Hronika

Scena