Web Analytics
Linta: Kazne za zločin u akciji 'Medački džep' predstavljaju ponižavanje ubijenih Srba - BetaRS

Linta: Kazne za zločin u akciji 'Medački džep' predstavljaju ponižavanje ubijenih Srba

Region | 09.09.2023 | access_time 11:50
Linta: Kazne za zločin u akciji 'Medački džep' predstavljaju ponižavanje ubijenih Srba
Foto: Beta/Printscreen/RTS

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je da je na današnji dan pre 30 godina započela akcija hvratske vojske "Medački džep" u kojoj je ubijeno 88 Srba, od toga 33 civila, dok su njihova sela uništena, ocenivši da pravosuđe u Hrvatskoj nije nezavisno, s obzirom na izrečene kazne za taj zločin.

"Zločin se desio u tri srpska podvelebitska sela - Divoselo, Čitluk i Počitelj koja su bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija. Hrvatski general Mirko Norac osuđen je na svega šest godina i tri hrvatska vojnika na kazne od tri i pet godina. Navedene kazne predstavljaju najdublje vređanje i ponižavanje srpskih žrtava", naveo je Linta, u pisanoj izjavi.

Prema njegovim rečima, hrvatsko pravosuđe "nije nezavisno i nepristasno već je u funkciji hrvatske državne politike s ciljem da se opravda najbezočnija laž da su Srbi bili agresori i zločinci a Hrvati žrtve i oslobodioci".

"Veoma je važno da se osnuje Memorijalni centar srpskih žrtava na prostoru bivše Jugoslavije koji bi, između ostalog, aktivno radio na popisu stradalih Srba, popisu stratišta gdje su ubijani srpski civili i ratni zarobljenici i čuvao trajno sećanje na srpske žrtve", poručio je Linta.

Teme