Web Analytics
Aktivisti za klimu iz celog sveta traže prekid upotrebe fosilnih goriva jer zagrevaju planetu - BetaRS

Aktivisti za klimu iz celog sveta traže prekid upotrebe fosilnih goriva jer zagrevaju planetu

Klimatske promene | Izvor: Beta | 15.09.2023 | access_time 17:25
Aktivisti za klimu iz celog sveta traže prekid upotrebe fosilnih goriva jer zagrevaju planetu
Desetine hiljada aktivista za klimu širom sveta protestuju danas i nastaviće manifestacije tokom vikenda pozivajući da se prekine sa upotrebom fosilnih goriva koje zagreva planetu jer se beleže dramatične ekstremne vremenske prilike i rekordna toplota.

Protesti u organizaciji nekoliko lokalnih i globalnih grupa i organizacija za klimu, uključujući i pokret Petak za budućnost švedske aktiviskinje Grete Tunberg, održavaju se u desetinama zemlja i stotinama gradova širom sveta.

U jednom protestu u Kezon sitiju na Filipinima aktivisti su legli ispred Ministarstva za ekologiju i prirodne resurse u protestu i držali plakate na kojima se poziva da se postepeno prekine upotreba fosilnih goriva od uglja do prirodnog gasa.

Ispred Ministarstva za energetiku i mineralne resurse u Džakarti u Indoneziji demonstranti su držali transparente na kojima se poziva za prekid upotrebe prljavog goriva, dok je policija stajala po strani i gledala.

U Švedskoj aktivisti za klimu okupili su se ispred Parlamenta odmah pored Kraljevske palate gde je kralj Karl Gustav XVI slavio 50. godišnjicu na tronu. 

Njihovi uzvici "kimatska pravda" su se mogli čuti u dvorištu Palate gde je kralj gledao smenu garde tokom proslave zlatnog jubileja.

Demonstranti pokreta Petak za budućnost u Frankfurtu protestovali su danas u okviru dana globalnih klimatskih protesta. Klimatski aktivisti protestovali su i u Berlinu i prošetali kroz kvart sa vladinim zgradama, gde su pustili balon na kome piše "spasite klimu".

Nedelju dana pre planiranog protesta Ujedinjene nacije su upozorile da su zemlje sveta daleko od puta ka ograničenju zagrevanja na 1,5 stepena Celzijusa u odnosu na preindustrijsku eru, što je bio dogovoreni cilj na Konferenciji o klimi u Parizu 2015. godine. Svet se zagrejao najmanje 1,1 stepen od tada.

U poslednjih nekoliko meseci u svetu su probijeni dnevni prosečni rekordi toplote nekoliko puta, a jul je bio najtopliji mesec ikada do sada, a ovo leto je na severnoj hemisferi takođe proglašeno za najtoplije od kada swe meri temperatura.

Desetine ekstremnih vremenskih događaja, od uragana Idalija na jugoistoku SAD, do jakih kiša u Nju Delhiju u Indiji su, kako se veruje, pogoršani zbog klimatskih promena koje je izazvao čovek.

Još jedan veliki protest planiran je za nedelju u Njujorku da se podudari za Nedeljom klime u tom gradu i Samitom UN o klimi.

Aktivisti za klimu su širom sveta poslednjih godina organizovali slične proteste, ali zasad uzalud.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Klimatske promene