Web Analytics
CRTA: Nagrada za građanski aktivizam 'Hrabri glas' (ne)znanim junacima borbe protiv nasilja - BetaRS

CRTA: Nagrada za građanski aktivizam 'Hrabri glas' (ne)znanim junacima borbe protiv nasilja

Društvo | 15.09.2023 | access_time 19:00
CRTA: Nagrada za građanski aktivizam 'Hrabri glas' (ne)znanim junacima borbe protiv nasilja
Foto: Amir Hamzagic
Povodom Međunarodnog dana demokratije, organizacija Crta je dodelila priznanja za građanski aktivizam "Hrabri glas" za 2023. godinu za koje je navedeno da ga "zaslužuje svako od stotina hiljada građanki i građana koji su mirnim protestima pokazali hrabrost da veruju u Srbiju bez nasilja", a dodeljeno je pojedincima i grupama čije angažovanje je bilo inspiracija za sve učesnice i učesnike protesta.

Kako je saopšteno iz organizacije Crta, u ime svih hrabrih građana priznanja su poneli neformalno udruženje "Studenti protiv nasilja", lokalni aktivisti i organizatori protesta "Srbija protiv nasilja" u Petrovcu na Mlavi, aktivistkinja Dragana Arsić iz pokreta "Odbranimo šume Fruške gore", Ranka Kašiković iz Subotice i Stefan Vukić iz Požarevca koji su javno istupili protiv političkih pritisaka kojima su bili izloženi na radnom mestu, tužiteljka Bojana Savović i Jasmina Paunović i tužilac Predrag Milovanović, bivša članica Saveta REM-a Judita Popović i Lokalni front iz Kraljeva.

"Potrebna je velika hrabrost da bi se preživelo pod teškom senkom nasilja, a kamoli da bi se podigao glas i zahtevao život dostojan građanke i građanina u demokratiji. U stanju apatije u koju nas politički moćnici i uzurpatori države guraju, potrebna je hrabrost da se poveruje da uopšte ima smisla pobuniti se. Hrabrost je u našoj nadi da možemo u Srbiji uspostaviti sistem zasnovan na sili zakona, a ne na zakonu sile", rekla je tom prilikom dikrektorka Crte Vukosava Crnjanski.

Teme