Web Analytics
Italija uvodi oštrije mere za migrante - BetaRS

Italija uvodi oštrije mere za migrante

Migranti | Izvor: Beta-AP | 18.09.2023 | access_time 17:20
Italija uvodi oštrije mere za migrante

Italijanska vlada sastala se danas kako bi usvojila nove mere posle naglog i masovnog priliva migranata na ostrvo Lampeduzu gde ih je više od lokalnog stanovništva.

Premijerka Đorđa Meloni je izjavila da će fokus mera biti na migrantima koji ne ispunjavaju uslove za azil i koji će biti vraćeni u svoje zemlje.

Plan je da se produži trajanje pritvora za te osobe na maksimalno 18 meseci u EU i poveća broj pritvorskih centara u kojima će biti zadržani dok ne budu vraćeni.

Meloni je najavila "vanredne mere" pošto je na Lampeduzu, italijansko ostrvo bliže Tunisu nego Italiji, prošle nedelje došlo oko 7.000 ljudi, što je više nego što ostrvo ima stanovnika.

Deo njih je poslat na Siciliju, ali su i među političkim akterima ponovo porasle tenzije, naročito uoči izbora za Evropski parlament sledeće godine.

Meloni je ponovo tražila od EU na pomorsku blokadu severne Afrike da bi se sprečili trgovci ljudima da otisnu svoje krijumčarske čamce u Sredozemno more.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i Meloni posetile su u nedelju Lampeduzu i pozvale evropske partnere da pomognu Italiji u upravljanju migracionim tokovima iz severne Afrike i da prihvate deo migranata koji su prešli Sredozemno more.

Teme