Web Analytics
Ambasada SAD: Nismo pozvali Vulina na obeležavanje godišnjice misije Halijard - BetaRS

Ambasada SAD: Nismo pozvali Vulina na obeležavanje godišnjice misije Halijard

Politika | 18.09.2023 | access_time 18:25
Ambasada SAD: Nismo pozvali Vulina na obeležavanje godišnjice misije Halijard
Foto: Beta/MILOS MISKOV

Ambasada SAD u Beogradu je danas demantovala da je direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Srbije Aleksandra Vulina, koji je pod američkim sankcijama, pozvala na obeležavanje godišnjice misije "Halijard" proteklog vikenda.

Obeležavanje godišnjice misije "Halijard", akcije spasavanja više stotina američkih pilota iz okupirane Srbije u Drugom svetskom ratu, "otvoreni je događaj koji organizuje Fondacija Halijard, i Ambasada SAD svake godine ima čast da učestvuje", rečeno je listu Danas u Ambasadi SAD.

"Ove godine, ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil govorio je kako svi treba da crpimo inspiraciju iz misije 'Halijard' i da se zajedno suprotstavimo silama terora i agresije, koje su vratile užase rata na evropski kontinent. Tu poruku podrške miru u Evropi mogli su da čuju svi prisutni, pa i gospodin Vulin, iako ga Ambasada SAD u Beogradu nije lično pozvala da prisustvuje", rečeno je listu Danas u Ambasadi SAD.

Iz Ambasade su rekli i da je obeležavanje misije "Halijard", u selu Pranjani kod Gornjeg Milanovca, godišnji događaj "koji okuplja Amerikance i Srbe kako bi obeležili neverovatan čin herojstva iz doba kada su dva naroda bili saveznici u borbi za oslobađanje sveta od fašističkog terora".

Poslanik stranke Zajedno Đorđe Miketić objavio je u nedelju fotografiju Vulina sa te manifestacije, navodeći da je organizuje Ambasada SAD u Beogradu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je Vulin dobio poziv za taj skup na kojem je govorio ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil.

Prisustvo Vulina na tom skupu je bilo iznenađujuće budući da mu je Ministarstvo finansija SAD u julu uvelo sankcije, optuživši ga za umešanost u transnacionalni organizovani kriminal i trgovinu narkoticima i za zloupotrebu javne funkcije.

Teme