Web Analytics
Sindikat Sloga: Radnici u najtežem položaju od početka višestranačja, zaslužuju bolje - BetaRS

Sindikat Sloga: Radnici u najtežem položaju od početka višestranačja, zaslužuju bolje

Društvo | 19.09.2023 | access_time 11:30
Sindikat Sloga: Radnici u najtežem položaju od početka višestranačja, zaslužuju bolje
Foto: Milan Obradovic
Predsednik Udruženih sindikata Srbije "Sloga" Željko Veselinović najavio je danas da će se sindikat zalagati za nastavak sistemskog rešavanja problema radnika koji se trenutno nalaze u najtežem položaju od početka višestranačja u Srbiji.

"Svedoci smo neprestanog kršenja najosnovnijih radničkih prava i nepoštovanja Zakona o radu. Institucije koje bi trebalo da štite radnike su nedovoljne i, nažalost, podložne korupciji, baš kao i Socijalno-ekonomski savet (SES) koji nema autoritet u donošenju odluka kroz konsenzus, poput određivanja minimalne cene rada", naveo je Veselinović u saopštwnju.

Istakao je da su radnici stavljeni u poziciju da budu ucenjeni kroz ugovore o radu, primorani da daju svoje glasove i da prisustvuju stranačkim skupovima sa svojim porodicama.

"Mi svakodnevno u javnom diskursu govorimo o različitim oblicima nasilja u društvu, ali retko se osvrćemo na nasilje prema radnicima koje je dostiglo alarmantne razmere i koje je uzrok svih problema i nesreća. U tom kontekstu, kao sindikat, u narednom periodu donećemo odluke koje će nas voditi kroz predstojeće izbore", rekao je Veselinović.

Cilj je, kako je dodao, povratak dostojanstva radnicima, rešavanje njihovih ekonomskih i socijalnih problema, i borba za državu u kojoj će život radnika i njihovih porodica biti na prvom mestu.

"Ne želimo Srbiju koja će biti feudalna država pod kontrolom neodgovorne vlasti, korumpiranih političara i tajkuna koji se bogate i bahate dok je nacija na izdisaju", rekao je Veselinović.

"Sloga" će uskoro predstaviti predizborna rešenja i platformu kojom će od političkih aktera zahtevati ispunjenje prava radnika kao temeljni cilj promena ekonomskog i socijalnog položaja.

"Jedino rešenje za našu zemlju je evropski put, model države gde institucije odgovorno obavljaju svoj posao, gde je sve transparentno, a radnici pravično plaćeni. Samo kroz ovakav pristup možemo izgraditi pravedniju i prosperitetniju Srbiju za sve radnike i njene građane," ocenio je Veselinović.

Teme