Web Analytics
Nađeni ostaci borbenog aviona F-35 odbeglog u SAD - BetaRS

Nađeni ostaci borbenog aviona F-35 odbeglog u SAD

Tehnologija | 19.09.2023 | access_time 13:30
Nađeni ostaci borbenog aviona F-35 odbeglog u SAD
Foto: Suhaimi Abdullah/ AP
U poljoprivrednom području Južne Karoline, u SAD, nađeno je mesto pada "stelt" (nevidljivog) borbenog aviona F-35 koji je u nedelju nestao pošto se pilot katapultirao.

Avion model "FB-35B Lightning II" koji je odleteo sam i prazan s uključenima automatskim pilotom. nađen je u ponedeljak popodne tek pošto je vojska tražila pomoć građana.

Polje na kojem su krhotine aviona koji se verovatno srušio tek kad mu je nestalo goriva, u okrugu je Vilijamsburga, severoistočno od vojne baze Čarlston. Od stanovnika se traži da ne idu tamo dok vojni tim na obezbedi to područje.

"Nezgoda je pod istragom i nismo u mogućnosti da iznesemo detalje", saopštilia je Komanda marinaca liji je avion to bio.

Komanda je saopštila i da je obustavila sve operacije svoje avijacije na dva dana posle pada F-35 - treće skupe nesreće poslednjih nedelja. U avgustu su tri američka marinca poginula u padu aviona "V-22B Osprej" tokom vežbe u Australiji, a još jedan pilot korpusa Marinaca je poginuo kada se njegov borbeni avion srušio u blizini baze u San Dijegu tokom trenažnog leta.

Istražuje se i šta je navelo pilota F-35 da se katapultira iz aviona.

Teme