Web Analytics
Dveri: Vlast kapitulirala pred migrantskim bandama - BetaRS

Dveri: Vlast kapitulirala pred migrantskim bandama

Politika | 19.09.2023 | access_time 13:45
Dveri: Vlast kapitulirala pred migrantskim bandama
Foto: Sasa Djordjevic
Vojvođanski odbor Srpskog pokreta Dveri optužio je danas vlast da je "kapitulirala pred migrantskim bandama".

"Jučerašnji apel (predsednika Saveza vojvođanskih Mađara i Skupštine Vojvodine) Ištvana Pastora da država mora da promeni politiku prema migrantima, dokaz je da je država kapitulirala pred migrantskim bandama, koje kontrolišu delove opština, napadaju stanovništvo, pucaju, naoružani su i opasni", navele su Dveri u saopštenju.

Optužili su Evropsku uniju da je Srbiji "dodelila" problem sa migrantima.

"Ništa nije učinjeno da se uvede red, obezbedi nužna pomoć stvarnim migrantima, spreči priliv naoružanih kriminalaca i osigura bezbednost domaćeg stanovništva", ocenile su Dveri.

Naveli su da, prema svedočenju stanovnika Subotice, Sombora i Apatina, migranti ulaze u zemlju "bez ikakve kontrole i pasoša".

"U nekoliko navrata im je oduzimano oružje. U Subotici bacaju bombe i pucaju, zabeležen je niz napada na lokalno stanovništvo. Sami migrantski centri i nelegalni kampovi su mafijaške paradržave, u kojima se odvijaju sve vrste teškog kriminala: trgovina ljudima, narkoticima, zlostavljanja i zloupotreba domaćinstva Srbije, na taj način da legalni migranti stradaju i plaćaju namete za smeštaj i hranu avganistanskim generalima, koji su oteli zvanične centre", piše u saopštenju.

Dveri su ocenile da je "jasno" da policija ne želi da reaguje i naveli da "ima indicija" da je direktno umešana u posao trgovine ljudima.

"Razvijen je kompleksan kriminalni lanac 'Gejm', u koji su uključeni strani državljani, ali i policije Srbije i Mađarske, za nelegalan prelaz migranata preko granica. U toj 'igri' sa ljudskim životima postoje četiri nivoa i potrebno je oko 10.000 evra za ulazak u EU, dok se većini migranata svesno uzima novac, a potom uz maltretiranje bivaju vraćeni u Srbiju", navodi se u saopštenju.

Dodali su da u Somboru "postoje indicije" da ima podvođenja maloletnica migrantskim bosovima, a u to je uključen "ceo lanac kriminala", uključujući taksiste i policiju, koja to "mirno gleda".

"Upozoravamo da ovo nije izolovan problem Vojvodine, jer se novi migrantski centri planiraju u Nišu i Pirotu, a u svakom većem gradu vide se grupacije migranata bez ikakve kontrole", navele su Dveri.

Teme