Web Analytics
Vujović obišla radove na transfer stanici, najvećem ekološkom projektu u Smederevu - BetaRS

Vujović obišla radove na transfer stanici, najvećem ekološkom projektu u Smederevu

Životna sredina | Izvor: Beta | 19.09.2023 | access_time 13:45
Vujović obišla radove na transfer stanici, najvećem ekološkom projektu u Smederevu
Ministarka zaštite životne sredine Srbije Irena Vujović obišla je danas radove na izgradnji transfer stanice, najvećeg ekološkog projekta u Smederevu, čijom realizacijom će se sistemski rešiti problem upravljanja otpadom.

Vujović je istakla da je od velikog značaja da se radovi na ovom projektu završe u što kraćem roku, navedeno je u saopštenju ministarstva.

"Mi danas u Smederevu obilazimo najvažniji ekološki projekat, a to je izgradnja transfer stanice koja će u velikoj meri rešiti sistem upravljanja otpadom za sve seoske i gradske mesne zajednice. Na ovom mestu je predviđena stanica za pretovar, reciklažno dvorište i linija za separaciju otpada što će povećati stopu reciklaže i smanjiti količinu otpada koja završava na deponiji", rekla je Vujović.

Istakla je kako je za građane važno da znaju da će se otpad odvoziti na regionalnu deponiju u Pančevu i to kroz industrijsku zonu, magistralnim putem, a ne kroz centar grada.

Ministarka je navela da je transfer stanica preduslov za zatvaranje i sanaciju nesanitarne deponije koja se nalazi u blizini, a na koju se decenijama nepravilno odlaže otpad sa teritorije Smedereva i okoline.

"Izgradnja ove transfer stanice najveći je, ali svakako ne i jedini ekološki projekat koji sprovodimo u ovoj opštini. Ulagali smo i u čišćenje divljih deponija, ali i u zamenu dotrajalih kotlova. Kroz prethodne javne konkurse, omogućili smo zamenu kotla na ugalj kotlom na gas u vrtiću Diznilend u naselju Senjak, koji greje više od 15.000 kvadrata", kazala je ona.

Vujović je ukazala da je time unapređen kvalitet vazduha u tom delu grada.

"Kroz ovogodišnji konkurs smo dodelili sredstva i za zamenu kotla u Osnovnoj školi 'Dositej Obradović', što će unapredili kvalitet života za oko 240 učenika, ali i za građane koji žive u tom delu Smedereva", podsetila je Vujović.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina