Web Analytics
Istraživanje javnog mnjenja: SNS 36,3 odsto, SSP 9,8 odsto, kod koalicija manja razlika - BetaRS

Istraživanje javnog mnjenja: SNS 36,3 odsto, SSP 9,8 odsto, kod koalicija manja razlika

Politika | 19.09.2023 | access_time 14:10
Istraživanje javnog mnjenja: SNS 36,3 odsto, SSP 9,8 odsto, kod koalicija manja razlika
Foto: Dragan Gojic
Najveću podršku ispitanika istraživanja koje je sprovela Agencija za istraživanje javnog mnjenja "Stata" dobila je Srpska napredna stranka (SNS) - 36,3 odsto glasova, dok je na drugom mestu Stranka slobode i pravde sa 9,8 odsto glasova ispitanika.

Kada su u pitanju koalicije, 44 odsto ispitanika bi podržalo koaliciju oko SNS i Socijalističke partije Srbije (SPS), 38 odsto ispitanika koaliciju stranaka koje tehnički organizuju proteste "Srbija protiv nasilja", 11 odsto "državotvornu opoziciju", dok je 7 odsto neodlučno ili bi glasalo za neku drugu stranku.

"Ovaj procenat koji bi podržao vladajuću koaliciju otprilike odgovara prostom zbiru glasova koje u ovom trenutku imaju SNS i SPS, a ova dva opoziciona bloka, ako bi se ovako integrisali, imali bi više nego što imaju u prostom zbiru stranke koje bi činile ove dve koalicije", rekla je istraživačica agencije "Stata" Jovanka Vukmirović tokom predstavljanja rezultata u beogradskom Medija centru.

Kada su u pitanju stranke, dodala je da je Socijalistička partija Srbije na 7,3 odsto, a da je neodlučno bilo 6,4 odsto ispitanika.

Vukmirović je navela da i Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije beleže blagi pad u odnosu na istraživanje koje ta agencija sprovela u julu.

Po procentima sledi Narodni pokret Srbije Miroslava Aleksića sa 5,5 odsto, Srbija centar Zdravka Ponoša sa 4,4 odsto, Zeleno-levi front sa 4 odsto, Zavetnici sa 3,4 odsto, Ekološki ustanak sa 3,1 odsto i Nova Demokratska stranka Srbije sa 3 odsto.

Ispod cenzusa, prema tom istraživanju, bili bi Dveri sa 2,6 odsto, Evropski put - Basta sa 2,5 odsto, Pokret slobodnih građana sa 1,9 odsto, Socijaldemokratska stranka 1,5 odsto, Srpska radikalna stranka 1,2 odsto, Demokratska stranka 1,2 odsto, Zajedno 0,6 odsto i Narodna stranka 0,5 odsto.

Vukmirović je navela da u odnosu na junsko istraživanje SNS i SPS beleže blagi pad, kao i da bi stranke "državotvorne opozicije", zajedno sa Narodnom strankom, imale oko 8,5 odsto.

"Ekološki ustanak koga predvodi Aleksandar Jovanović Ćuta bi imao 3,1 odsto, a koalicija Zajedno iz koje je Jovanović istupio bi imala 0,6 odsto. Kada se saberu, trenutno imaju manje nego pre nego što su se podelili", kazala je ona.

Navela je da su procenti od 2,5 pa naniže najmanje pouzdani i da se nalaze u zoni statističke greške.

Prema njenim rečima, na pitanje koju stranku podržavaju više nego ostale odgovorilo je 76 odsto ispitanika koji su rekli da bi izašli na izbore, ukoliko bi oni bili održani u narednih nekoliko meseci.

Dodala je da 48 odsto ispitanika podržava da izbori budu održani u narednih nekoliko meseci, dok je 26 odsto protiv, a isto toliko neodlučno.

"Kada je u pitanju Beograd, 58 odsto građana podržava raspisivanje izbora u narednih nekoliko meseci. Šumadija i Zapadna Srbija je 49 odsto građana i nešto manji procenat onih koji podržavaju raspisivanje izbora u Vojvodini i Južnoj i Istočnoj Srbiji", kazala je Vukmirović.

Ispitivanje je sprovedeno na teritoriji cele Srbije, onlajn, telefonski i terenski od 8. do 13. septembra.

Ispitano je ukupno 1.580 građana, a struktura uzorka, prema rečima Vukmirović, odgovara demografskoj strukturi popisa stanovništva 2022. godine.

Teme