Web Analytics
Američki novinar Gerškovič se žali na produženje pritvora u Moskvi - BetaRS

Američki novinar Gerškovič se žali na produženje pritvora u Moskvi

Svet | 19.09.2023 | access_time 15:40
Američki novinar Gerškovič se žali na produženje pritvora u Moskvi
AP Photo/Dmitry Serebryakov

Američki novinar Evan Gerškovič koji je u martu uhapšen u Rusiji pod optužbama za špijunažu, danas je izašao pred sud u Moskvi radi razmatranja svoje žalbe na podužavanje pritvora, javio je novinar Frans presa.

Moskovski sud je američkom novinaru krajem avgusta produžio pritvorza tri meseca.

Gerškovič je u sudnici bio u kavezu za optužene, okružen agentima ruske bezbednosne službe FSB, odakle je uputio nekoliko osmeha i namigivao novinarima koje poznaje.

U sudnici je bila i američka ambasadorka u Rusiji Lin Trejsi.

Gerškoviča, novinara Vol Strit Džornala, ruska bezbednosna služba je uhapsila dok je izveštavao u Jekaterinburgu 29. marta, a od tada je u zatvoru Lefortovo u Moskvi, ozloglašenom zbog teških uslova.

Taj tridesetjednogodišnji novinar koji je ranije radio i za Frans pres u Moskvi, optužen je za špijunažu za šta može da se dobije 20 godina zatvora, ali on odbacuje optužbe, kao i Vašington, njegov poslodavac - Vol Strit Džornal.

Rusija nikad nije detaljno iznela optužbe protiv njega ni javno dala elemente dokaza, i cela procedura je proglašena tajnom. Za sada nije određen datum za njegovo suđenje.

On je uhapšen u vreme veoma loših SAD i Rusije povodom rata u Ukrajini gde Vašington vojno i finansijski podržava Kijev.

Teme

Ekonomija

Region

Šta drugi čitaju

Odbojka

IT