Web Analytics
Poslanik Dveri upitao da li će Vučić predati Kosovo kao premijer Jermenije Nagorno-Karabah - BetaRS

Poslanik Dveri upitao da li će Vučić predati Kosovo kao premijer Jermenije Nagorno-Karabah

Politika | 20.09.2023 | access_time 16:10
Poslanik Dveri upitao da li će Vučić predati Kosovo kao premijer Jermenije Nagorno-Karabah
Foto: Beta/Miloš Miškov

Poslanik Srpskog pokreta Dveri Ivan Kostić uporedio je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom, upitavši da li će Vučić "bez otpora predati" Kosovo kao Pašinjan Nagorno-Karabah.

"Da li Vašington i Brisel imaju mehanizme da nateraju predsednika Srbije Aleksandra Vučića da dobrovoljno i bez otpora preda Kosovo i Metohiju u ruke albanskih okupatora baš kao što je i jermenski premijer predao bez borbe Nagorno-Karabah u ruke Azerbejdžana", upitao je Kostić.

On je ocenio da je jermenski predsednik na vlast došao "uz podršku SAD" i da mu je zadatak da "ispuni zapadnu agendu i da bez otpora preda vekovnu jermensku zemlju Nagorno Karabah i 120.000 svojih sunarodnika u ruke Azerbejdžana", saopšteno je iz Dveri.

"Da bi Srbija izbegla jermenski scenario, neophodno je da se sve nacionalne institucije probude iz 'mrtvog sna', a da političke parlamentarne partije pod hitno, na posebnoj sednici Skupštine Srbije, odbace francusko-nemački ultimatum i da se postepeno, kroz Ujedinjene nacije i primenu Rezolucije 1244, krene u punu reintegraciju Kosova i Metohije u ustavno-pravni okvir Republike Srbije", naveo je Kostić.

Planinska oblast Nagorno-Karabah i deo okolnih teritorija su bili pod kontrolom Jermena od kraja separatističkog rata 1994, ali Azerbejdžan je te teritorije povratio u šestonedeljnom ratu 2020. godine.

Rat je završen primirjem uz posredovanje Rusije i od tada je kontingent ruskih mirovnih snaga u Nagorno-Karabahu.

Azerbejdžan međutim tvrdi da posle primirja Jermenija krijumčari oružje u tu oblast. Zbog tih tvrdnji blokiran je jedini put koji Nagorno-Karabah povezuje s Jermenijom što je izazvalo nestašicu i hrane i lekova u tom regionu.

Azerbejdžan je juče objavio da je pokrenuo "antiterorističke operacije" protiv snaga Jermenije u Nagorno Karabahu, ali je danas najavljen prekid vatre pošto su jermenski separatisti pristali da polože oružje i pregovaraju o reintegraciji ove teritorije u sastav Azerbejdžana.

Teme