Web Analytics
Obradović (Dveri): Ne vidim zašto ne bismo sarađivali s prozapadnom opozicijom u tehničkim pitanjima - BetaRS

Obradović (Dveri): Ne vidim zašto ne bismo sarađivali s prozapadnom opozicijom u tehničkim pitanjima

Politika | 21.09.2023 | access_time 21:25
Obradović (Dveri): Ne vidim zašto ne bismo sarađivali s prozapadnom opozicijom u tehničkim pitanjima
Foto: Amir Hamzagić

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da "pozdravlja" odluku o ukrupnjavanju opozicije koju su ranije danas najavili predstavnici "prozapadne opozicije", odnosno organizatori "Protesta protiv nasilja".

Obradović je na konferenciji za novinare u sedištu Dveri rekao da je ideja te stranke i ranije bila da opozicija traba da se "ukrupni u dve kolone", od kojih bi u jednoj bile, kako je naveo, prozapadne stranke, a u drugoj "državotvorna opozicija", i da tako nastupe na narednim izborima.

Dodao je da "ne vidi razlog" zašto te dve kolone opozicije ne bi sarađivale o tehničkim pitanjima, kao što su izborni uslovi, odbrana izbornih rezultata, borba za povećanje izlaznosti na izborima, kao i da to "pokazuje zrelost srpske opozicije".

"Bez toga ne možemo pobediti vlast", rekao je Obradović.

Objasnio je da je odluka o saradnji Dveri sa strankom Zavetnici "nukleus" bloka "državotvorne opozicije", a da očekuje da mogu da se pridruže i Nova demokratska stranka Srbije i Pokret za obnovu kraljevine Srbije, kao i mnogi intelektualci.

Obradović: Dveri će u parlamentu zatražiti formiranje anketnog odbora o troškovima u vreme kovida

Dveri će u narednim danima predati u proceduru u Skupštini Srbije zahtev za formiranje anketnog odbora za istraživanje finansijskog poslovanja državnih organa i ustanova u vreme pandemije kovid-19, izjavio je danas predsednik tog pokreta Boško Obradović.

Obradović je na konferenciji za novinare u prostorijama stranke rekao da je politička korupcija ravna veleizdaji i najteže krivično delo koje nikad ne zastareva", kao i da će u narednom periodu Antikorupcijski tim Dveri u javnost iznositi "jednu po jednu" aferu o korupciji vlasti, pre svega kada je reč o 50 najvećih javnih nabavki.

"Izgleda da iz godine u godinu samo pada broj ponuđača, i sve je manje mogućnosti da neko ko nije deo naprednjačkog kartela uopšte može da učestvuje u javnim nabavkama", rekao je Obradović.

On je podsetio da je Srpska napredna stranka (SNS) na vlast došla tako što je obećavala borbu protiv kriminala i korupcije, a da je 11 godina kasnije SNS "vrh kriminala i korupcije u državi".

Obradović je kazao da je Državna revizorska institucija (DRI) u poslednjih 13 godina podnela 264 krivičnih prijava zbog političke korupcije, od čega je doneto samo pet pravosnažnih presuda.

Procenio je da od ukupnog novca kojim raspolaže država "40 odsto odlazi na korupciju" vlasti.

Kao primer je naveo da od 50 najvećih javnih nabavki u 2022. godini, od ukupno 1,1 milijardi evra, u njih 34 se pojavio samo jedan ponuđač, u 15 su bila dva ponuđača, a u samo jednoj raspisanoj javnoj nabavci bilo je tri ponuđača.

Predstavnik Antikorupcijskog tima Dveri Dragan Dobrašinović je rekao da se slična šema dodeljivanja poslova prilikom javnih nabavki vidi i na nabavkama manje vrednosti, kao i da se primećuju kompanije koje se pojavljuju kao izabrane na više javnih nabavki na kojima su često jedini ponuđač.

On je naveo da su, kada je reč o 50 najvećih javnih nabavki u 2022. godini, takve firme "Elektrotehna Južna Bačka", za koju je naveo i da je "u jednom danu potpisala 122 ugovora sa državom", kao i "Milenijum tim", dok je "Termomont" bio dominantan u javnim nabavkama u vreme epidemije korona virusa.

Teme