Web Analytics
Izveštaj IC Sinhue naglašava doprinos Kine globalnom upravljanju ljudskim pravi - BetaRS

Izveštaj IC Sinhue naglašava doprinos Kine globalnom upravljanju ljudskim pravi

Svet | 22.09.2023 | access_time 10:05
Izveštaj IC Sinhue naglašava doprinos Kine globalnom upravljanju ljudskim pravi
Foto: Xinhua/Li Yahui

Kinesko društvo za proučavanje ljudskih prava i Sinhua institut, istoimeni istraživački centar novinske agencije Sinhua, objavili su izveštaj o kineskoj praksi i doprinosu globalnom upravljanju ljudskim pravima.

Izveštaj pod naslovom "Za zajedničku vrednost i dostojanstvo celog čovečanstva – kineska praksa i doprinos globalnom upravljanju ljudskim pravima" objavljen je 19. septembra širom sveta preko relevantnih veb-sajtova, časopisa i društvenih medija, piše Sinhua.

Sastoji se od četiri dela: "Kineska praksa učešća u globalnom upravljanju ljudskim pravima","Doprinos Kine unapređenju razvoja ljudskih prava u svetu", "Kineska mudrost koja obogaćuje formu civilizacije ljudskih prava" i "Kineski plan za poboljšanje globalnog upravljanja ljudskim pravima".

Izveštaj je sveobuhvatno i sistematski pregledao i predstavio kinesku praksu i doprinos globalnom upravljanju ljudskim pravima od osnivanja Narodne Republike Kine, posebno od 18. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine.

Kina igra odgovornu ulogu u pitanjima ljudskih prava u Ujedinjenim nacijama, aktivno se angažujući u globalnom upravljanju ljudskim pravima, nastojeći da promoviše zdrav razvoj međunarodnog cilja ljudskih prava, postajući tako dubinski učesnik u međunarodnim mehanizmima, ko-konstruktor pravila upravljanja, aktivni zagovornik razmene i saradnje i suštinski promoter promene upravljanja, navodi se u izveštaju.

U procesu razvoja pitanja ljudskih prava u svetu, Kina nije autsajder, već stalni praktikant, navodi se u izveštaju.

Konkretnim akcijama, navodi se, Kina je postavila čvrst temelj za unapređenje globalne zaštite ljudskih prava, zaštitila bezbedno okruženje za globalnu zaštitu ljudskih prava, zaštitila pravičnost i pravdu u globalnom upravljanju ljudskim pravima i promovisala razmenu i međusobno učenje između različitih ljudskih prava. civilizacije, čime značajno doprinose unapređenju razvoja svetskih ljudskih prava.

U svetlu velikih istorijskih dostignuća kineske prakse ljudskih prava, izveštaj je okarakterisao put kineskog razvoja ljudskih prava sa četiri karakteristične osobine. To su priroda nastojanja u oblasti ljudskih prava usmerena na ljude, autonomija u praksi ljudskih prava, sveobuhvatnost u promociji ljudskih prava i održivost u razvoju ljudskih prava.

U njemu se navodi da, iako dosledno nastoji da unapredi sopstveni cilj ljudskih prava, Kina takođe preduzima konkretne akcije da podstakne veću pravičnost, pravdu, razum i inkluzivnost u globalnom upravljanju ljudskim pravima.

Vođena konceptima kao što su solidarnost i saradnja, promocija razvoja, multilateralno upravljanje, inkluzivnost i uzajamno učenje, Kina kontinuirano doprinosi kineskoj mudrosti i planu unapređenja globalnog upravljanja ljudskim pravima, dodaje se u izveštaju.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Tenis

Zelena Srbija

Hronika

Scena