Web Analytics
Zeleno-levi front: Zabraniti reklamiranje kockanja i povećati poreze na dobit - BetaRS

Zeleno-levi front: Zabraniti reklamiranje kockanja i povećati poreze na dobit

Politika | 22.09.2023 | access_time 13:10
Zeleno-levi front: Zabraniti reklamiranje kockanja i povećati poreze na dobit
Foto: Beta/Milan Obradović

Zeleno levi front-Ne davimo Beograd predložio je da se dobit priređivača igara na sreću oporezuje sa 50 odsti i da se zabrani reklamiranje kladionica, kako bi se suzbio ovaj porok od kojeg su mnogi mladi ljudi zavisni.

Narodna poslanica Zeleno levog fronta Biljana Đorđević iznela je na konferenciji za novinare da je Srbija druga u Evropi po broju kladionica po glavi stanovnika, a 300 hiljada građana, pretežno mladih od 18 do 25 godina, zavisno je od kockanja.

Ona je dodala da je svakome vidljivo koliki broj kladionica radi u skoro svakoj ulici, te da je Zeleno levi front i ranije je predlagao izmene oporezivanja dobiti prerađivača igara na sreću, zabranu reklamiranja i uvođenje jasnih upozorenja od zavisnosti.

"Veliki broj kockarnica govori da političke elite imaju interes da podstiču kockanje, to je poruka građanima da možemo da se nadamo da nam igre na sreću pomoći da izađemo iz beznađa i šalje se poruka da od poštenog rada vajde nema", rekla je Đorđević.

Ona je dodala da je važno ukazati da nije u redu da ministri, poput ministarke zdravlja potpisuju saradnju sa Mocart kladionicama i tako promovišu klađenje.

Gradska odbornica Zeleno levog fronta Natalija Stojmenović gradska odbornica istakla je da politička elita ima korist od toga da neke probleme ne rešava već da ih zadrži na nivou na kojem su sada.

"Kad prođete kroz Beograd ili bilo koji grad, vidite da nam vlast poručuje da je kockanje poželjno, a ne neki problem koji treba da rešimo", rekla je Stojmenović.

Ona je ukazala da je njena stranka pre godinu dana podnela predlog uvećanja lokalnih taksi koje se odnose na kladionice, ali da se to nikada nije desilo, dok se porez na imovinu povećavao mnogo češće.

Odbornica je ukazala i da se čini da kladionice često služe za "pranje para" jer nikad nema predloga vlasti da se njihov rad ograniči, dok se čuju razne populističke mere o jeftinom parizeru, sportskim vaučerima ili uređenju parkova.

Vanredni profesor Pravnog fakulteta Svetislav Kostić ukazao je da se ne može pogledati ni jedan prenos utakmice a da nije prekinut reklamama za kockanje, a u njima učestvuju poznate ličnosti koje javnomorališu o raznim pitanjima, ali sa kockom nemaju problem.

"Srbija je jedinstvena zemlja prema dozvolama za reklamiranje kockanja. Na primer apsolutno je zabranjeno reklamiranje duvana i alkohola jačeg od 20 promila, ili lekova na recept. Zašto onda nema zabrane oglašavanj kocke koja izazva bolest zavisnosti. Imamo tačno šta mora n da piše na paklici cigareta, zašto na kladionicama nema upozorenja da je onak koji ulazi izložen riziku bolesti zavisnoti", rekao je Kostić.

Član pravnog tima Zeleno levog fronta dodao je da porez na dobit treba drastično povećati, na 50 osto porez na dobit priređivača igara na sreću, ali i na dobitak veći od 20 hiljada dinara.

Na konferenciji je rečeno da se ne zalažu za zabranu igara na sreću, jer se svaka zabrana pokazala kontraproduktivnom.

Ceo video materijal dostupan OVDE.

Teme