Web Analytics
Erić: Ćuprija rešava decenijski problem sa vodosnabdevanjem - BetaRS

Erić: Ćuprija rešava decenijski problem sa vodosnabdevanjem

Zelena Srbija | Izvor: Beta | 23.09.2023 | access_time 13:15
Erić: Ćuprija rešava decenijski problem sa vodosnabdevanjem
Ćuprija više neće imati nestašice vode kada prorade novi bunari, najavio je predsednik Skupštine Opštine Ćuprija Ninoslav Erić govoreći o problemu koji traje bar pola veka.

Erić je posetio radnike koji bušenju dva nova bunara na Strelištu i dva nova bunara na izvorištu u Supskoj, gde su u toku istražni radovi.

Voda sa izvorišta u Supskoj biće povezana na centralni rezervoar u Dobričevu iz kojeg će se snabdevati grad i fabrika SMP, tako da će Ćuprija i leti, kada je potrošnja najveća, imati dovoljno vode.

Direktor JKP "Ravno 2014" Dejan Ristić je rekao da će Ćuprija iz dva nova bunara na Strelištu dobijati bar 25 litara vode u sekundi, što su, kako je naglasio, ozbiljne količine.

"Sa rezervoarima na Dobričevu i Nemanji imaćemo zaokružen sistem vodosnabdevanja", kazao je Ristić.

Vrednost investicija u nove bunare na Strelištu i Supskoj je 50 miliona dinara iz opštinskog budžeta za ovu godinu.

Veliki problem je i dotrajala vodovodna mreža tako da se sa Opštinom Paraćin krenulo u zajednički projekat rekonstrukcije glavnog cevovoda od izvorišta Sveta Petka.

Ta investicija od 3,5 miliona evra, privodi se kraju. Završena je deonioca do sela Davidovac, u toku su radovi ka selu Glavica i dalje do Karađorđevog brda, gde se vodovodna mreža račva ka Paraćinu i Ćupriji.

"Ono što je važno da sada imamo potpunu kontrolu raspodele vode koja nam dolazi iz izvorišta Sveta Petka. Najveći problem je rekonstrukcija sekundarne, gradske mreže koja je stara šest decenija i koja je, kad je projektovana, bila predviđena za daleko manji broj korisnika. Koliko je to velika investicija, govori to što projekat rekonstrukcije gradske mreže košta 5,3 miliona evra", rekao je Erić.

Erić je dodao da će iduće godine, po najavama Ministarstva za javna ulaganja koje je podržalo taj projekat, moći da se počnu radovi na generalnoj rekonstrukciji gradske vodovodne mreže.

"Mi smo radeći druge infrastrukturne radove u gradu, već zamenili i deo vodovodne mreže", dodao je Erić.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori