Web Analytics
Ana Oreg (PSG): Vojvodina je mrtvo slovo na papiru; Grbović: Naziv Vojvodine se više i ne pominje - BetaRS

Ana Oreg (PSG): Vojvodina je mrtvo slovo na papiru; Grbović: Naziv Vojvodine se više i ne pominje

Vojvodina | Izvor: Beta | 23.09.2023 | access_time 13:45
Ana Oreg (PSG): Vojvodina je mrtvo slovo na papiru; Grbović: Naziv Vojvodine se više i ne pominje
Predsednica vojvođanskog odbora Pokreta slobodnih građana (PSG) i republička poslanica Ana Oreg izjavila je danas da je Vojvodina danas "mrtvo slovo na papiru".

Oreg je na konferenciji za novinare kazala da je "Vojvodina je danas nažalost ostala mrtvo slovo na papiru, bez izvornih prihoda, bez zakona o finansiranju, a njene institucije danas služe isključivo za neka partijska uhlebljenja, a svi se sećamo kakva je Vojvodina nekada bila i svi imamo viziju kakva bi ona mogla biti".

Podsetila je da je iz školskog kalendara za Vojvodinu izbačena mogućnost da nacionalne manjine imaju pravo na sopstvene nacionalne praznike.

"To je sakaćenje prava manjina, koje je potpisao pokrajinski sekretar koji dolazi iz redova Saveza vojvođanskih Mađara", kazala je Ana Oreg.

Po njenim rečima, Srbiji je potrebna decentralizacija, a decentralizacija je "vera u ljude da oni najbolje da znaju kako da grade sopstveni život".

Predsednik PSG Pavle Grbović rekao je da su centralizam, nacionalizam i populizam u Srbiji toliko ojačali da danas retko koji politički akter uopšte sme da spomene pojam "Vojvodina", već se uglavnom govori o "severnoj Srbiji".

"Mi se danas nalazimo u Vojvodini koja je nekada bila autonomna pokrajina za primer, kao dobar primer kako suštinska decentralizacija može da daje blagotvorne efekte. Nažalost, danas je Vojvodina loš primer toga dokle centralizam može da dovede jednu regiju koja je nekada izgledala kao moderna evropska regija", rekao je Grbović.

Po njegovim rečima, Vojvodina je nekada bila najbogatiji i najrazvijeniji region u Jugoslaviji, a danas je za 20 odsto manje razvijena od proseka u Srbiji.

"Danas i formalno počinjemo našu kampanju za oslobođenje Vojvodine i za oslobođenje Srbije", kazao je Grbović.

Na pitanje da li to znači da PSG kreće u svoju kampanju, mimo drugih opozicionih partija, ili će ta kampanja biti deo zajedničke kampanje, Grbović je rekao da žele što je moguće čvršću i širu saradnju sa svim partijama koje dele bazične vrednosti PSG-a, a to su vrednosti demokratske, građanske, sekularne i evropske države.

Najavio je da će od iduće nedelje ponovo biti organizovani opozicioni protesti i u ostalim gradovima, kao i u Beogradu.

PSG je danas objavio početak kampanje za redovne pokrajinske i lokalne izbore, a u Novom Sadu su se okupili predstavnici 25 lokalnih stranačkih odbora i najavili da će uskoro skupština te stranke izabrati rukovodstvo Pokrajinskog odbora PSG.

Teme