Web Analytics
Subotica dobija opremu za sakupljanje i reciklažu komunalnog otpada - BetaRS

Subotica dobija opremu za sakupljanje i reciklažu komunalnog otpada

Životna sredina | Izvor: Beta | 26.09.2023 | access_time 22:35
Subotica dobija opremu za sakupljanje i reciklažu komunalnog otpada
U Subotici je zaključen ugovor o davanju na korišćenje opreme za sakupljanje i reciklažu otpada - kanti i kontejnera za komunalni otpad, između Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Grada Subotice i opština Bačka Topola, Mali Iđoš, Senta, Čoka i Novi Kneževac.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić rekao je novinarima da Subotica na osnovu ovog ugovora dobija 17.230 kanti zapremine 120 litara, plave boje, i 35 kontejnera zapremne 1.100 litara, zelene boje, navodi se danas na sajtu Grada Subotice.

"Nove kante i kontejneri će doprineti većem komunalnom redu u gradu, kvalitetnijoj zaštiti životne sredine i lakšem odvoženju komunalnog otpada", naveo je on.

Podsetio je da je Regionalna deponija Subotica, posle prethodno pribavljene upotrebne i vodne dozvole, početkom novembra 2022. godine dobila i integrisanu dozvolu.

"Zahvaljujući toj dozvoli Regionalna deponija pored komunalnog otpada može da upravlja i industrijski neopasnim otpadom. To znači da će u narednih 10 godina ovaj sistem za upravljanje otpadom, smešten izmedju Bikova i Oroma, moći da sarađuje sa industrijom i sklapa poslove sa trećim licima", istakao je Bakić.

On je najavio i rekonstrukciju i proširenje Bikovačkog puta, a vrednost investicije je oko 450 miliona dinara.

"Pored kvalitetnijeg i bezbedijeg saobraćaja biće olakšan i transport komunalnog i industrijski neopasnog otpada od grada do Regionalne deponije", ocenio je Bakić.

Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg je rekao da je dodelom plavih kanti Gradu zaokružena primarna separacija po principu "dve kante" - plave za suvi otpad i zelene kante za mešoviti komunalni otpad.

On je najavio da će do kraja godine i druge lokalne samouprave iz ovog regiona dobiti plave kante od 120 litara.

"Tako će jedan od 27 regiona biti kompletno opremljen po evropskim standardima, a već od sledeće godine ćemo krenuti u izgradnju novih regionalnih sistema za upravljanje komunalnim otpadom na teritoriji AP Vojvodine", naglasio je Erceg.

Dodao je da je planirano da se u budžetu AP Vojvodine za 2024. godinu opredele nova sredstva za podršku lokalnim samoupravama za nabavku novih autosmećara.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina