Web Analytics
Kremlj: Parlament Kanade treba da osudi nacizam, ostavka predsednika nije dovoljna - BetaRS

Kremlj: Parlament Kanade treba da osudi nacizam, ostavka predsednika nije dovoljna

Svet | Izvor: Beta | 27.09.2023 | access_time 20:30
Kremlj: Parlament Kanade treba da osudi nacizam, ostavka predsednika nije dovoljna
Kremlj je danas saopštio da nije dovoljna ostavka predsednika donjeg doma Parlamenta Kanade Entonija Rote zbog javne pohvale "kanadskog heroja" koji se u Drugom svetskom ratu borio u Ukrajini, ali se ispostavilo da se borio na strani nacista.

Moskva traži i da Parlament Kanade javno osudi nacizam, a vlasti da uhapse tog 98-godišnjaka.

Rota je pozvao Jaroslava Hunku, ukrajinskog pripadnika dobrovoljačkih nemačkih Vafen-SS jedinica u Drugom svetskom ratu, da prisustvuje prošlonedeljnoj sednici Parlamenta, na kojoj je bio i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, i na njoj ga nazvao "herojem", posle čega su mu poslanici aplaudirali, a Hunka salutirao s galerije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je danas rekao da je Rota "naravno preuzeo odgovornost", i uitao "Šta je sa samim Parlamentom koji je ustao i tapšao fašisti?", prenosi agencija Rojters.

"Naravno, ovde razum diktira potrebu za nekom vrstom osude nacizma. Parlament to mora da uradi, u suprotnom će biti ukaljan tim aplauzom", rekao je Peskov i pozvao Kanadu da "privede tog zločinca pravdi".

Bura zbog ovacija bivšem nacisti bacila je senku na posetu Zelenskog Kanadi kojoj je zahvalio za milijardu dolara u pomoći i oružju od početka invazije Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Peskov je kazao i da "zavisnost režima u Kijevu od nacističke ideologije nije vest" i da to potvrđuje "činjenica da je i Zelenski stojao i aplaudirao fašisti" u Parlamentu u Otavi.

"Možemo samo da saosećamo sa sećanjem na ukrajinske veterane koji su se borili protiv fašizma, uključujući dedu Volodimira Zelenskog", dodao je Peskov.

Predsednik Rusije Vladimir Putin od prošle godine tvrdi da je poslao vojsku da "demilitarizuje i denacifikuje" Ukrajinu, dok Kijev i njegovi zapadni saveznici kažu da je ruska vojna operacija ničim izazvan agresorski rat za osvajanja tuđe teritorije.

Zelenski koji je Jevrejin, odbacuje kao apsurdne tvrdnje Moskve da su nacisti na čelu njegove administracije.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Odbojka

Hronika