Web Analytics
DS, Zajedno i SRCE pozvali građane da se prijave za kontrolore i naprave bedem za odbranu Beograda - BetaRS

DS, Zajedno i SRCE pozvali građane da se prijave za kontrolore i naprave bedem za odbranu Beograda

Politika | 28.09.2023 | access_time 14:05
DS, Zajedno i SRCE pozvali građane da se prijave za kontrolore i naprave bedem za odbranu Beograda
Foto: Dragan Gojic
Stranke Zajedno, Srbija Centar (Srce) i Demokratska stranka imaće na narednim izborima zajedničke kontrolore koji će odbraniti izbornu volju građana i to da se izbori ne pokradu, a procenjuje se da je za pokrivenost oko 70 odsto biračkih mesta potrebno oko 5.000 ljudi, najavljeno je danas.

Odbornik Demokratske stranke (DS) u Skupštini Grada Beograda Saša Mihajlović izjavio je, na zajedničkoj konferenciji za novinare u prostorijama gradskog odbora DS-a, da samo opozicione stranke koje na izborima uz pomoć kontrolora na izbornim mestima mogu da doprinesu da izbori budu fer i pošteni, i da se spreči krađa glasova.

Mihajlović je rekao da će biti teško pokriti kontrolorima iz te tri stranke sva biračka mesta u Beogradu, ali da je namera da budu uključeni u izborni proces na biračkim mestima po prioritetu, tamo gde se očekuje da će Srpska napredna stranka (SNS) i Socijalistička partija Srbije (SPS) "praviti kalkulacije", odnosno gde se očekuje pobeda opozicije.

"Ići ćemo po prioritetu. Grad ima 1.100 biračkih mesta, dovoljno je da bude 70 odsto pokrivenosti", rekao je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, na izborima prošle godine u Beogradu bilo je oko "50 odsto pokrivenosti" biračkih mesta iz opozicionih stranaka.

Poslanik i predsednik beogradskog odbora Zajedno Đorđe Miketić je pozvao građane da se prijave za kontrolore kao volonteri, navodeći da te tri stranke imaju oko 2.500 kontrolora iz svojih redova, a da je potreban broj za Beograd preko 5.000.

"Ako izborni proces sprovedemo kako treba, oni su gotovi", rekao je Miketić, koji je pozvao građane da se uključe u tu borbu "da napravimo široki front odbrane Beograda".

Istakao je da je ideja "da se ponovo glas građana i glas stručnjaka čuje u institucijama".

Koordinator za Beograd stranke Srbija Centar Slobodan Cvejić je rekao da se podrazumeva da će SNS i SPS "krasti na izborima", kao i da to "treba da znamo kao činjenicu".

"SRCE, DS i Zajedno imaju i iskustva i resurse da postave organizaciju za kontrolu izbornog procesa koja će sačuvati izbornu volju građana", kazao je Cvejić.

Prema njegovim rečima, to neće biti postignuto samo sa članovima stranaka, već i građani treba da se uključe i da onako kako su branili parkove i ulice odbrane rezultate izbora, prijavljujući se za kontrolore i tako naprave bedem za odbranu Beograda.

Teme