Web Analytics
Predstavljeni projekti 13 NVO za unapređenje biodiverziteta u zaštićenim područjima Srbije - BetaRS

Predstavljeni projekti 13 NVO za unapređenje biodiverziteta u zaštićenim područjima Srbije

Zelena Srbija | 28.09.2023 | access_time 19:05
Predstavljeni projekti 13 NVO za unapređenje biodiverziteta u zaštićenim područjima Srbije
Foto: UNDP

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) predstavio je danas u Sremskim Karlovcima projekte 13 organizacija civilnog društva za unapređenje raznovrsnosti biljnih i životinjskih vrsta i sprečavanje negativnih uticaja klimatskih promena u zaštićenim područjima Srbije, vredne 190.000 dolara.

Nagrađena rešenja, koja su odabrana putem javnog poziva, doprineće unapređenju uslova za život različitih vrsta životinja – od riba i ptica do medveda i vukova, kao i edukaciji stanovništva u neposrednom okruženju zaštićenih staništa o značaju očuvanja prirode.

Šef odeljenja za saradnju Delegacije EU u Srbiji Nikola Bertolini kazao je da je zaštita biodiverziteta postala prioritet u Evropi i dodao da Unija podržava Srbiju kako bi unapređenje biodiverziteta postavila za jedan od svojih prioriteta.

On je naveo da institucije i loklane samouprave treba da rade zajedno sa civilnim društvom i privatnim sektorom, kako bi se retke i ugrožene vrste sačuvale, a prirodni resursi koristili na održiv način.

"EU podržava civilno društvo i građane u njihovim naporima da obnove i zaštite prirodu i biodiverzitet, zahvaljujući inicijativi za sprovođenje Zelene agende u Srbiji", naveo je Bertolini.

Državna sekretarka u ministarstvu zaštite životne sredine Ivana Hadži Stošić rekla je da je očuvanje biodiverziteta "od ključne važnosti za budućnost".

"Svi moramo da preuzmemo odgovornost za očuvanje prirodne baštine jer samo zajedno možemo da sačuvamo prirodna bogatstva. Kroz partnerstvo i zajedničke napore, možemo osigurati da zaštićena područja ostanu vitalna i da se naša bogata biološka raznolikost sačuva za buduće generacije", izjavila je Hadži Stošić.

Zamenica stalnog predstavnika UNDP u Srbiji Bojana Balon rekla je da su nagrađena rešenja izuzetno značajna za jačanje otpornosti zemlje na klimatske promene, kao i za održiv privredni razvoj.

Ona je navela i da očuvanje zaštićenih prirodnih staništa i brojnih vrsta koje u njima žive pomažu građanima da imaju čistiji vazduh i vodu, da doprinosi većoj plodnosti zemljišta, kao i apsorbovanju gasova sa efektom staklene bašte iz atmosfere.

Jedan od predstavljanih projekata je "Stepujmo zajedno" kojim Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije planira da unapredi zašitu staništa i povratak kritično ugrožene gnezdeće populacije orla krstaša na teritoriju Nacionalnog parka Fruška Gora.

Zastupnik tog udruženja Stefan Prikajski kazao je da im je cilj ponovno oživljavanje stepskih staništa na Fruškoj Gori, što podrazumeva odabir terena na kojoj su locirane tekunice, a koji bi potom bili revitalizovani tako što bi se grmlje i nisko drveće krčilo i vratilo na nivo pašnjaka.

"Ovaj projekat je bitan jer su stepska staništa jedna od najugroženijih, koja na prvi pogled ne deluju tako, ali su biodiverzitetski bogata. Takvih staništa je sve manje i sve više su fragmentisana, tako da te populacije stepskih vrsta nestaju", naveo je Prikajski.

Predstavnik udruženja "Novi put" iz Kraljeva Jovan Nešović izjavio je da se njihov projekat "Zajedno do manje požara u predelima od izuzuzetnih odlika" bavi zaštitom od požara u predelu izuzetnih odlika "Stolovi".

Naveo je da se taj predeo prostire na 10.000 hektara i da ima 81 divlju biljnu vrstu, od toga 14 strogo zaštićenih, kao i 47 životinjskih vrsta, od toga tri strogo zaštićene.

"U zadnjih 20 godina podaci pokazuju da je bilo 46 požara gde je izgorelo 650 hektara. Na tom prostoru je dobrim delom uništena flora i fauna. Želimo našim projektom da stvorimo preduslove da bude što manje požara, a ako dođe do njih da se što brže reaguje kako bi njegove posledice za sredinu bile što manje", rekao je Nešović.

Učesnici događaja su obišli deo Specijalnog rezervata prirode "Koviljsko-Petrovaradinski rit" Karlovački Dunavac a obilazak je organizovao pokret gorana Vojvodine čije je rešenje za uređenje i razvoj tog zaštićenog područja jedno od nagrađenih.

Projekat "EU za Zelenu agendu u Srbiji", uz tehničku i finansijsku podršku EU i u partnerstvu sa ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP u saradnji sa ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.

Ceo video materijal dostupan je OVDE.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori