Web Analytics
Sudar legendarne parne lokomotive i istorijske kompozicije voza u Škotskoj - BetaRS

Sudar legendarne parne lokomotive i istorijske kompozicije voza u Škotskoj

Zabava | Izvor: Beta-AP | 30.09.2023 | access_time 22:05
Sudar legendarne parne lokomotive i istorijske kompozicije voza u Škotskoj
Nekoliko ljudi je lakše povređeno kada je "Leteći Škotlanđanin" (Flying Scotsman), istorijska parna lokomotiva čijih se 100 godina proslavlja ove godine, malom brzinom udario starinske vagone u stanici na Škotskoj visoravni, saopštile su danas vlasti.

Nacionalni železnički muzej je saopštio da se "slučaj s ranžiranjem" u petak dogodio na stanici Aviemore u Nacionalnom parku Kerngorms. Tu je železnička pruga kojom posetioci putuju parnim vozom po severnoj Škotskoj.

"Leteći Škotlanđanin" koji je najpoznatija parna mašina na svetu, trebalo je da ovog vikenda ide na kratka putovanja povodom proslave svoje stogodišnjice.

Škotska policija je saopštila da su posle nesreće koja se dogodila "malom brzinom" dve osobe hospitalizovane iz predostrožnosti, a troje je zbrinuto na mestu udesa i nije im potrebno bolničko lečenje.

Istorijska lokomotiva tako ovog vikenda neće vući vozove i čeka pregled u ponedeljak, a procenjuje se i stanje kompozicije vagona "Kraljevskog Škotskog voza" koju je "Leteći Škotlanđanin" udario kada su ga prikačinjali za nju.

"Leteći Škotlanđanin" je ušao u službu 1923. godine, a to slavno ime je dobio je godinu dana kasnije. Vukao je vozove od Londona do Edinburga. Svetsku slavu stekao je kada je postigao brizinu od 100 milja na sat (160 km/h) na specijalnoj probnoj vožnji 1934. godine, kao prva lokomotiva u Velikoj Britaniji koja je dostigla tu brzinu. "Penzionisana" je 1963. godine.

Od tada je ta lokomotiva proputovala i SAD i Australiju i vukla vagone na specijalnim putovanjima po Velikoj Britaniji sve dok je nije kupio Nacionalni železnički muzej u Jorku koji je poslednjih godina preduzeo projekat od više miliona funti da je obnovi.

Teme