Web Analytics
Stano: Srbija mora da obustavi vojno jačanje prema Kosovu - BetaRS

Stano: Srbija mora da obustavi vojno jačanje prema Kosovu

Politika | 02.10.2023 | access_time 14:25
Stano: Srbija mora da obustavi vojno jačanje prema Kosovu
Foto: Beta/Screenshot/YouTube

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je danas u Briselu da Srbija mora da obustavi vojno jačanje u blizini administrativne linije sa Kosovom i ukazao da je najvažnije smanjivanje napetosti i stabilizacija bezbednosne situacije.

Stano je novinarima rekao da je EU "u tesnoj vezi sa SAD i drugim partnerima koji imaju važnu ulogu" oko situacije na Kosovu i oko Kosova, i ukazao da su "dva događaja koja su izazvala najveću zabrinutost teroristički napad (u selu Banjska 24. septembra) i nalaženje velike količine oružja na severu Kosova".

"Uočili smo srpsko vojno jačanje na administrativnoj-graničnoj liniji sa Kosovom i to je takođe zabrinjavajuće i odmah mora da bude obustavljeno. To je bila i poruka visokog predstavnika EU Žozepa Borela ovog vikenda jer nema mesta nagomilavanju vojnih ili bezbednosnih snaga na evropskom kontinentu", kazao je Stano.

Borelov predstavnik za medije je naveo da je EU "upoznata s onim što je izjavio" dosokorašnji potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, koji je preuzeo odgovornost za napad naoružane grupe Srba na kosovsku policiju u selu Banjska.

Stano je rekao da "sve činjenice moraju da budu utvrđene" i da ono što se dogodilo mora da bude "valjano istraženo", navodeći da EU očekuje "potpunu i bezuslovnu saradnju Srbije".

Na molbu novinara da se osvrne na izjavu srpskih zvaničnika da je Euleks bio sprečen da se uključi u istragu sukoba u Banjskoj, Stano je kazao da se EU "ne uključuje u istragu tog terorističkog napada kroz medije", već da je "u vezi s partnerima" i da "razmenjuje stavove i mišljenja".

"A uloga i mandat Euleksa je da nadgleda situaciju i da pruži pomoć kosovskoj policiji ako se to zatraži. Taj mandat ne obuhvata istragu", naveo je Stano.

Upitan da li EU čeka na konačni ishod istrage događaja u Banjskoj za eventualno uvođenje nekih mera ili sankcija Beogradu, Stano je kazao da Unija "čeka na potpuna saznanja i činjenice u vezi s terorističkim napadom i vezanim zbivanjima".

Dodao je da je Unija, kako je u više navrata predočila, "spremna da uvede mere i Srbiji ako zemlje članice zaključe da imaju dovoljno informacija i činjenica".

Teme