Web Analytics
Kina zvanično završila solarni teleskop - BetaRS

Kina zvanično završila solarni teleskop

Društvo | 03.10.2023 | access_time 15:15
Kina zvanično završila solarni teleskop
x3 Foto: Chinese Academy of Sciences

Solarni radio teleskop Daočeng, niz solarnih teleskopa u jugozapadnoj Kini, prošao je ključno testiranje što je označilo zvanični završetak najvećeg svetskog radio teleskopa sa sintetskim otvorom, saopštila je Kineska akademija nauka (CAS).

Akademija je saopštila da je niz teleskopa značajan deo opreme zemaljske sveobuhvatne mreže za praćenje svemirskog okruženja (faza 2 Meridian Project) kojom Kina raspolaže i da će Kini obezbediti visokokvalitetne podatke posmatranja za solarnu fiziku i istraživanje vremena u svemiru., prenosi Sinhua.

Na otvorenom prostoru na nadmorskoj visini od 3.820 metara u okrugu Daočeng, u provinciji Sečuan, ravnomerno je raspoređeno 313 paraboličnih antena prečnika šest metara. Antene formiraju veliki prsten, prečnika od jednog kilometra, koji izgleda kao niz bisera na visoravni.

Testiranje je pokazalo da je niz teleskopa postigao kontinuirano i stabilno solarno radio snimanje i mogućnosti posmatranja spektra sa maksimalnim vidnim poljem od deset solarnih radijusa, a svi tehnički pokazatelji su ispunili ili premašili zahteve projekta.

Sunčev radijus je jedinica za udaljenost u astronomiji jednaka trenutnom radijusu Sunca, otprilike 695.500 km.

"Kada Sunce kine, Zemlja se može prehladiti", rekao je Jan Đingje, direktor projekta Kineske akademije nauka.

On je rekao da se promene u svemirskom okruženju izazvane sunčevim aktivnostima u kratkom vremenskom periodu nazivaju vremenom u svemiru. Kvalitetno praćenje i predviđanje svemirskog vremena od velikog su značaja za nesmetan rad visokotehnoloških sistema kao što su svemirski projekti i satelitska komunikacija.

Prema Janu, niz teleskopa može da prati različite solarne erupcije i proces solarnih oluja koje ulaze u međuzvezdani prostor, što pomaže da se predvidi i proceni uticaj solarne aktivnosti na Zemlju razumevanjem mehanizma solarnih erupcija i zakona širenja solarne oluje od Sunca na Zemlju.

Pored praćenja solarnih aktivnosti, niz teleskopa će takođe sprovoditi zajednička posmatranja sa drugom glavnom nacionalnom naučnom i tehnološkom infrastrukturom, uključujući FAST teleskop Kinesko svemirsko oko (China Sky Eye) u provinciji Guidžou, kinesko radarsko postrojenje za posmatranje dubokog svemira Kinesko složeno oko (China Compound Eye) u Čongćingu i Sanja inkoherentni radar raspršivanja u provinciji Hainan, dodaje Sinhua.


Teme