Web Analytics
Ambasada Francuske u Srbiji dodelila nagrade za konkurs 'Ekoopština' - BetaRS

Ambasada Francuske u Srbiji dodelila nagrade za konkurs 'Ekoopština'

Zelena Srbija | Izvor: Beta | 05.10.2023 | access_time 15:20
Ambasada Francuske u Srbiji dodelila nagrade za konkurs 'Ekoopština'
Foto: Ambasada Francuske u Beogradu/Nika Veselinov
Ambasada Francuske u Srbiji dodelila je danas nagrade pobednicima konkursa "Ekoopština", nacionalnom takmičenju lokalnih samouprava u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja, a u saradnji sa Delegacijom Evropske unije (EU) u Srbiji i inicijativom "Zelena agenda za Srbiju".

Cilj konkurs bio je razmena znanja i iskustava u borbi protiv klimatskih promena između lokalnih samouprava i preduzeća, kako bi se podstaklo njihovo učešće u ekološkoj tranziciji Srbije, rečeno je na svečanosti u rezidenciji ambasade Francuske.

Ambasador Francuske Pjer Košar naveo je da je više od 650 predstavnika lokalnih vlasti učestvovalo na seminarima, a više stotina učenika učestvovalo u konkursu za kategoriju "Zelena škola", što ih, kako je istgakao, čini najboljim građanima sutrašnjice jer su se opredelili za održivi razvoj.

"Nadam se da će ovaj projekat postati stub francusko-srpske saradnje na temu održivih gradova", izjavio je Košar.

Zamenica šefa delegacije EU Plamena Halačeva izjavila je da klimatske promene i degradacija životne sredine predstavljaju egzistencijalnu pretnju Evropi i ostatku sveta.

Halačeva je podsetila da, kako bi se tome suprotstavio, Evropski zeleni dogovor ima za cilj da transformiše kontinent modernom, resursno efikasnom i konkurentnom ekonomijom, uz garantovanje kraja neto emisija gasova staklene bašte do 2050. godine.

Državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Sandra Dokić naglasila je da zaštita životne sredine prioritet Vlade Srbije, što se, kako je navela, vidi kroz radu na Zelenoj agendi za zapadni Balkan i Pregovaračkom poglavlju 27 za pristupanje EU.

Dokić je kazala da je za kvalitet vazduha, vode za piće i upravljanje otpadom potrebno oko 16 milijardi evra investicija kako bi Srbija dostigla nivo EU, a da u tome treba da učestvuju i druga ministarstva.

Istakla je i da je projekat "Ekoopština" važan, jer se preko njega mogu podići kapaciteti na lokalnom nivou, kako bi primena svega što je planirano za unapređenje zaštite životne sredine bila uspešna.

Gradovi i opštine Srbije su konkurisali u četiri kategorije popunjavajući upitnike koje je ocenjivao žiri sastavljen od domaćih stručnjaka sa univerziteta u Beogradu i Novom Sadu i organizacija civilnog društva, Stalne konferencije gradova i opština i Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj.

Pobednici kategorije "Održivo upravljanje otpadom" su Bačka Palanka i Sremska Mitrovica, a Vrnjačka Banja i Vranje pobednici su kategorije "Energetska efikasnost".

Pirot i Kruševac nagrađeni su u kategoriji "Održiva urbana mobilnost", a Čajetina i Novi Sad za "Održivo upravljanje vodom".

Škole su konkurisale slanjem prezentacije na temu aktivnosti iz oblasti zaštite životne sredine, a nagrađene su dve, od kojih je jedna u kojoj se uči francuski jezik.

Za kategoriju "Zelene škole - Frankofonija" nagrađena je Osnovna škola "Karađorđe" iz Velike Plane, odnosno izdvojeno odeljenje iz Velikog Orašja.

Osnovna škola "Vasa Živković" iz Pančeva nagrađena je za kategoriju "Zelene škole".

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori