Web Analytics
Promovisana digitalna platforma za razvoj ženskog biznisa, prva u regionu - BetaRS

Promovisana digitalna platforma za razvoj ženskog biznisa, prva u regionu

Ekonomija | 06.10.2023 | access_time 17:40
Promovisana digitalna platforma za razvoj ženskog biznisa, prva u regionu

Digitalna platforma ženskog biznisa u Srbiji, prva u regionu, promovisana je danas u Privrednoj komori Srbije (PKS), a omogućiće umrežavanje preduzetnica i razmenu iskustva.

Direktora sektora za preduzetništvo u PKS, Branislava Simanić rekla je da to udruženje privrednika intezivno radi na ekonomskom osnaživanju žena i unapređenju njihovog preduzetništava, koje je prepoznato kao snažan resurs novog zapošljavanja.

Zbog toga je, prema njenim rečima, pre pet godina osnovana sekcija za žensko preduzetništvo u PKS, koja okuplja impozantan broj "dama u biznisu".

PKS za njih, kako je rekla radi organizaciju sastanaka, pomaže da izađu na strana tržišta, sajmove, a posebno se insistira na edukaciji, koje su besplatne.

"Insistiramo i na inovaciji i digitalizaciji njihovih poslovnih procesa jer jedino na taj način biznisi mogu da budu konkurentni i održivi na duži rok", rekla je Simanić.

Dodala je da PKS intezivno radi i na umrežavanju preduzetnica, što je izuzetno značajno.

Istakla je da je PKS pokrenula i nekoliko inicijativa i da se preduzetnice mogu uključiti u njih kroz rad sekcije za žensko preduzetništvo.

"Pre nekoliko godina pokrenuli smo inicijativu da se uvede program finansijske podrške za žensko preduzetništvo, pa se ove godine realizuje uz podršku Mnistarstva privrede i Fonda za razvoj. Može se ostavriti 35 odsto bespovratnih sredstava, odnosno 40 odsto u devastiranim područjima", rekla je Simanić.

Dodala je da je pokrenuta inicijativa i za uvođenje rodno senzitivne statistike i inicijativa za izmenu i dopunu zakona o izjednačavanju položaja žena preduzetnica i žena majki, budućih preduzetnica.

Vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević ocenio je da je ekonomsko osnaživanje žene važno za napredak ekonomije zemlje.

"Žene su ravnopravni deo svakog društva i treba da imaju šansu da rade i doprinose svojoj porodici i celom društvu", rekao je on.

Naveo je da Pošta, kao društveno-odgovorna kompanija, sprovodi konkurs kojim podržva preduzenice tako što pobednicama tog takmičenja omogućava promociju i plasman njihovih proizvoda i usluga.

"Tu smo da ženama u biznisu pokažemo da možemo da im pomognemo na putu razvoja njihovog poslovanja", rekao je Đorđević.

Poverenica za zaštitu ravnopavnosti Brankica Janković rekla je da preduzetnicama na početku biznisa treba pomoć jer ne naiđu uvek na otvorena vrata.

"Ova platforma će u neizvesnim vremenima za privatni biznis pomoći ženama koje žele da se bave biznisom da podrže jedna drugu, da pokažu svoju kreativnost i da veruju u sebe", kazala je Janković.

Ceo video materijal možete preuzeti OVDE.

Teme