Web Analytics
Najmanje pet poginulih, više od 100 ranjenih u raketiranju Izraela iz Gaze - BetaRS

Najmanje pet poginulih, više od 100 ranjenih u raketiranju Izraela iz Gaze

Svet | 07.10.2023 | access_time 10:30
Najmanje pet poginulih, više od 100 ranjenih u raketiranju Izraela iz Gaze
AP Photo/Tsafrir Abayov

Najmanje pet ljudi je poginulo i više od 100 je ranjeno u raketnim napadima iz pojasa Gaze širom južnog i centralnog Izraela, preneli su izraelski mediji.

Palestinski ekstremisti iz pojasa Gaze ubacili su se danas na jug Izraela i ispalili hiljade raketa u tu zemlju, a vladajući islamski Hamas je proglasio početak nove operacije. Raketiranje je trajalo više od tri i po sata.

Izraelska vojska je proglasila ratno upozorenje i počela da napada cljeve u Gazi u znak odmazde, navodi AP.

Izraelske vatrogasne spasilačke službe su proglasile najveći nivo uzbune.

Ministar odbrane Izraela Joav Galanat ocenio je da je Hamas napravio „ ozbiljnu grešku“ iznenadnim napadom na Izrael.

"Hamas je napravio ozbiljnu grešku ovog jutra i započeo rat protiv države Izrael. Vojnici IDF ( Izraelskih odbrambenih snaga) se bore protiv neprijatelja na svim mestima ubacivanja", saopštio je Galant.

"Izrael će pobediti u ovom ratu", najavio je ministar.

U međuvremenu se u džamijama u izbegličkom paletinskom logoru Šuafat u Jerusalimu čuju pozivi sa minareta stanovnicima da se pridruže napadu Hamasa, preneli su izraelski mediji.

TV kanali bliski Hamasu su objavili snimke na kojima se čuju ti pozivi i vide proslave u Nablusu na okupiranoj Zapadnoj obali.

Hamas je u međuvremenu objavio i snimke na kojima se vide članovi te organizacije kako se ubacuju u Izrael i upadaju u vojni punkt na granici.Naknadno je objavljen video snimak na kojem se vidi upad u naselje kraj granice Gazom i kako se aktivira eksploziv na kapiji.

Izrael je izgradio visoku ogradu duž granice sa pojasom Gaze kako bi sprečio ubacivnje.

Ta ograda ide duboko pod zemlju i opremljena je kamerama, senzorima i tehnnologijom za prisluškivanje. Ubacivanje predstavlja veliki uspeh i eskalaciju Hamasa, ocenjuje AP.

Teme