Web Analytics
Više od 100 poginulih u napadu Hamasa na Izrael - BetaRS

Više od 100 poginulih u napadu Hamasa na Izrael

Svet | 07.10.2023 | access_time 15:10
Više od 100 poginulih u napadu Hamasa na Izrael
AP Photo/Hatem Moussa

Broj poginulih u napadu islamskog ekstremističkog Hamasa na Izrael povećao se danas popodne na više od 100, javili su izraelski mediji na hebrejskom jeziku pozivajući se na zvaničnike zdravstva.

U bolnicama u Izraelu je oko 900 ranjenih u raketiranju i napadima desetina boraca Hamasa koji su se ubacili u Izrael, na vojnike i civile.

Zamenik šefa Hamasa Saleh al-Aruri izjavio je za Al-Džaziru da je ta organizacija zarobila više Izraelaca i da su među njima visoki oficiri što Izrael nije potvrdio.

U pojasu Gaze je poginulo najmanje 198 ljudi u izraelskoj odmazdi i više od 1.600 je ranjeno, prenosi AP saopštenje Ministarstva zdravlja u Gazi.

Napad preti da preraste u veći sukob, a izraelski premijer Benjamin Netanjahu je već rekao da je Izrael u ratu, objavljujući masovnu mobilizaciju.

Izrael je napadnut iznenada usred velikog verskog praznika i vojska je odgovorila padima na Gazu iz vazduha, zarekavši se da će naplatiti "cenu bez presedana".

Podsetimo, grupe ekstremista iz Gaze su se ubacile u više naselja na jugu Izraela, a hiljade raketa su ispaljene na centralni i južni deo te zemlje.



Hamas tvrdi da je odveo više talaca iz Izraela u Pojas Gaze, što izraelska strana nije potvrdila.

Napad je počeo u 6.30 sati po lokalnom vremenu i još traje. Očekuje se da će broj žrtava rasti.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je na početku sednice užeg sastava Vlade, zaduženog za bezbednost, pozvao na ujedinjenje svih građana.

"Od ovog jutra država Izrael je u ratu. Naš prvi cilj je da očistimo područje od neprijateljskih snaga koje su se ubacile i obnovimo bezbednost i mir u napadnutim naseljima", rekao je izraelski lider.

Drugi cilj je da se "naplati neprijatelju", a treći da se ojačaju drugi frontovi "da niko ne bi pogrešio i pridružio se ovom ratu", rekao je Netanjahu.

"Pozivam sve građane izraela da se ujedine da se postigne naš najviši, cilj pobeda u ratu", zaključio je on.

Više od 100 poginulih u napadu Hamasa na Izrael
AP Photo/Fatima Shbair)

Palestinski mediji objavili su da je od jutros poginulo 160 Palestinaca i da je ranjeno više od 1.000.

To su, po podacima iz bolnica, žrtve napada izraelskih vazduhoplovnih snaga i sukoba s izraelskim snagama na jugu Izraela, preneli su izraelski mediji.

Islamski ekstremistički Hamas koji vlada u Pojasu Gaze, počeo je rano jutros napad bez presedana na Izrael, ispaljujući hiljade raketa, dok su se desetine boraca ubacivale preko granice na nekoliko lokacija na jugu Izraela, javio je AP.

Izraelska spasilčka služba je saopštila da je poginulo najmanje 40 ljudi, a stotine su ranjene.

Bolnice su primile 561 ranjenika, od kojih najmanje 77 u kritičnom stanju, po podacima AP zasnovanim na izjavama i informacijama iz bolnica.

To je najsmrtonosniji napad na Izrael posle mnogo godina.

Teme