Web Analytics
Istraživači predviđaju da bi globalno zagrevanje moglo intenzivirati meteorološki fenomen Mei-ju - BetaRS

Istraživači predviđaju da bi globalno zagrevanje moglo intenzivirati meteorološki fenomen Mei-ju

Klimatske promene | 10.10.2023 | access_time 11:05
Istraživači predviđaju da bi globalno zagrevanje moglo intenzivirati meteorološki fenomen Mei-ju
Foto: Xinhua/Zhou Mi

Kineski istraživači su predvideli da će rastuća globalna temperatura izazvati intenzivniji Mei-ju u regionu doline reke Jangce, objavio je Čajna sajens dejli (China Science Daily).

Mei-ju je važan meteorološki fenomen vlažnog vremena u dolini srednjeg toka reke Jangce, koji uglavnom traje od 15. juna do 10. jula svake godine. Ima širok uticaj na poljoprivredu, privredu i živote ljudi.

Kako prenosi Sinhua, istraživači sa Univerziteta informacionih nauka i tehnologije u Nanđingu proučavali su promene u karakteristikama Mei-jua pod globalnim zagrevanjem i potencijalne razloge na osnovu posmatranja i ponovne analize podataka između 1961. i 2022. godine.

Prema njihovom nedavnom istraživačkom članku objavljenom u časopisu Nešenel sajens riivju (National Science Review), tokom proteklih decenija uočljivi su dugoročni trendovi povećanja broja dana bez padavina, intenziteta padavina i učestalosti i intenziteta ekstremnih padavina u regionmu doline reke Jangce tokom perioda Mei-ju.

U uslovima klimatskog otopljavanja, trend povećanja broja dana bez padavina pripisuje se smanjenoj relativnoj vlažnosti na površini zemlje i dužem vremenu potrebnom da se vazduh napuni vlagom nakon padavina, navodi se u članku.

Rastući trendovi u intenzitetu padavina i učestalosti i intenzitetu ekstremnih padavina pripisuju se pojačanoj prolaznoj konvergenciji vodene pare i konvekciji u atmosferi u uslovima globalnog zagrevanja.

Istraživači su otkrili da će se broj dana bez padavina, intenzitet padavina i učestalost ekstremnih padavina povećavati u regionu doline reke Jangce tokom perioda Mei-ju pri scenariju zagrevanja od dva stepena Celzijusa.

Sve u svemu, intenzitet padavina tokom perioda Mei-ju ima najznačajniji odgovor na klimatske promene u posmatranjima i projekcijama.

Istraživači su međitim priznali relativno veliku nepouzdanost studije jer je istraživački model imao ograničenu sposobnost da simulira promenu Mei-ju

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Klimatske promene