Web Analytics
Savet: Šapić bi morao da zna da se K-Distrikt i parking grade u zaštićenom delu Beogradske tvrđave - BetaRS

Savet: Šapić bi morao da zna da se K-Distrikt i parking grade u zaštićenom delu Beogradske tvrđave

Kultura | Izvor: Beta | 10.10.2023 | access_time 13:35
Savet: Šapić bi morao da zna da se K-Distrikt i parking grade u zaštićenom delu Beogradske tvrđave
Savet za borbu protiv korupcije pozvao je gradonačelnika Beograda u ostavci Aleksandra Šapića da spreči narušavanje zaštićenog prostora Begradske tvrđave, daljom gradnjom stambenog naselja K-Distrikt i parkinga na prostoru tri srušena terena Teniskog centra "Novak".

"Urbanističko bezakonje, u sprezi sa lokalnom samoupravom i Zavodom za zaštitu spomenika kulture dostiglo je vrhunac. Beogradska tvrđava kao simbol Beograda pretrpela je u svojoj istoriji 155 ratova i 44 rušenja, od kojih su neka bila do temelja, a 'opsada' koja od 2018. godine, kada je počela izgradnja Gondole, K-Distrikta i parkinga, je kobna", navodi se u saopštenju tog tela Vlade Srbije, povodom nastavka izgradnje tog stambenog naselja i parkinga na ulazu u Kalemegdansku Vidin kapiju.  

Teniski tereni izgrađeni su, kako je navedeno, na pola metra od Spomenika braniocima Beograda 1915. godine, a Republički zavod za zaštitu spomenika nikada nije dao dozvolu da tereni uđu tako duboko u ovaj prostor.

Spomenik je 1988. godine izgradio vajar Nikola Milunović, koji je sačinio i idejno rešenje parka, koje međutim, do danas nije priveden nameni.

Savet za borbu protiv korupcije je u junu ove godine, kako je navedeno, objavio Izveštaj o devastaciji Beogradske tvrđave, kao spomenika kulture od izuzetnog značaja, kojim je ukazao na činjenicu da je stambeno-poslovni kompleks K-Distrikt, izgrađen na zaštićenom području Beogradske tvrđave koji obuhvata i prostor na kome se 1915. godine odigrala krvava bitka u kojoj je stradalo na hiljade srpskih i okupatorskih vojnika.

Međutim, prilikom početka rušenja tri teniska terena, 20. septembra ove godinem, Šapić, istakao je Savet, nije ukazao na činjenicu da su i zgrade koje se nalaze iza njega, sagrađene upravo na zaštićenom području Beogradske tvrđave na kojem su poginuli branioci Beograda 1915. godine.

"Izveštaj Saveta o devastaciji i uništenju Beogradske tvrđeve, dostavljen je  Skupštini Beograda, te čudi da se gradonačelnik pored 'nelegalnih' teniskih terena, nije udostojio da ukaže na mnogo veću štetu koju je grad Beograd pretrpeo izgradnjom nelegalnog K-Distrikta, 2018. godine, kada je protivzakonito i bez građevinske dozvole upravo na mestu gde se nalaze posmrtni ostaci hrabrih srpskih vojnika, počela izgradnja stambneih zgrada", naveo je Savet.

Dodaje se da je i sam investitor tog naselja izjavio da je prodao 110 stanova za koje na postoji građevinska dozvola.

Obrazlažući razloge uklanjanja teniskih terena Šapić je, kako je navedeno, prevideo da se nastavlja izgradnja K-Distrikta na zaštićenom području Beogradske tvrđave, protivno Preporukama iz Izveštaja Saveta iz juna 2023. godine, te da se pored nastavka izgradnje stanova i poslovnih prostora, postojeće zgrade naknadno nadziđuju, zajedno sa izgradnjom velikog parking prostora na ulazu u Kalemegdansku Vidin kapiju.

Činjenica je, ocenio je Savet, da se tri teniska terena Teniskog centra "Novak", koji se uklanjaju, nalaze na zaštićenom području Beogradske tvrđave, ali je istovremeno i činjenica da se na istom području nalazi i K-Distrikt, te bi sledstveno tome i aršini morali biti isti kada je nelegalna gradnja i uklanjanje objekata u pitanju.

Savet je istakao da odaje priznanje porodici Đoković koja je u maju 2023. godine dobrovoljno vratila teniske terene gradu Beogradu, što predstavlja još jednu Novakovu pobedu, koja je međutim, istovremeno nametnula i obavezu gradu Beogradu i državnim organima da reaguju na ukazane indicije o sistemski organizovanim radnjama korupcije pre i u toku izgradnje K-Distrikta.

Beogradska tvrđava, podsetio je Savet, proglašena je spomenikom kulture 1965. godine, a Odlukom Skupštine Srbije 1979. godine stekla najviši stepen zaštite, status nepokretnog kulturnog dobra od izuzetnog značaja za Srbiju, što podrazumeva da se u njenim granicama ne mogu graditi stambeno-poslovni objekti.

Gradonačelnik Beograda, naveo je Savet, morao bi znati da se "Osuđenička bašta", gde se 1915. godine odvijala herojska odbrana Beograda ne nalazi na mestu gde je podignut spomenik, već na mestu gde su podignute zgrade K-Distrikta", a gde su nalažne kosti palih boraca i gde nije završeno arheološko istraživanje.

"Imajući u vidu da je prostor Beogradske tvrđave arheološki samo delimično istražen, te da se na prostoru na kome je izgrađen K-Distrikt, nalazila 'Osuđenička bašta', postojala je obaveza Republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture da spreči bilo kakvu izgradnju na tom prostoru", navedeno je u saopštenju.

Savet je istakao da postoje indicije da je celokupna izgradnja K-Distrikta, predstavljala organizovanu i povezanu aktivnost sa elementima korupcije, usmerenu na devastaciju Beogradske tvrđave u kojoj su svojim činjenjem ili nečinjenjem koordinisano učestvovali investitori, čelnici grada Beograda, Zavod za zaštitu spomenika kulture, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i Ministarstvo kulture.


Teme

Novo

Dogodilo se

Šta drugi čitaju

Zabava

U slikama