Web Analytics
Počinje izgradnja regionalne sanitarne deponije 'Kalenić' kod Uba - BetaRS

Počinje izgradnja regionalne sanitarne deponije 'Kalenić' kod Uba

Životna sredina | 10.10.2023 | access_time 15:25
Počinje izgradnja regionalne sanitarne deponije 'Kalenić' kod Uba
BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/Pedja Vuckovic

Na Ubu jedanas počela izgradnja regionalne sanitarne deponije "Kalenić", koja treba da bude završena 2025. godina i koja će služiti za prikupljanje i obradu otpada za 15 lokalnih samouprava.

Procenjena vrednost investicije iznosiće približno 31,5 miliona evra, od čega najveći deo finansira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Početku radova su prisustvovali predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom "Eko Tamnava" Zoran Petrović, objavila je vlada Srbije.

Brnabić je ukazala na to da je u pitanju značajan projekat i zahvalila ambasadoru Francuske u Srbiji Pjeru Košaru na podršci vlade te zemlje, kao i EBRD-u.

Ona je objasnila da nije u pitanju samo finansijska podrška, već i pomoć u postizanju visokih standarda u oblasti očuvanja životne sredine u Srbiji.

Brnabić je ocenila i da je loklana samouprava Uba pokazala dobar osećaj za vredna ulaganja u oblast zaštite životne sredina i dozvolila da sanitarna deponija bude otvorena na njenoj teritoriji.

"Ub je bio strateški pamaetan. Danas ima mnogo lokalnih samouprava koje ne žele da kod njih budu regionalni centri za prikupljanje i obradu otpada. Otpad je danas, a tek će biti u budućnosti, jedan od važnijih energenata", rekla je premijerka.

Smatra i da će pored novog zapošljavanja na regionalnoj deponiji, ona privući i dodatne investitore koji će koristiti otpad za svoju proizvodnju.

Brnabić je zato pozvala lokalne samouprave da se budu mesta u kojima će se graditi transfer stanice ili regionalni centri.

Paralelno sa izgradnjom Regionalnog centra na Ubu, radiće se i sanacija postojećih deponija u lokalnim samoupravama koje su uključene u projekat, kao i opremanje komunalnih preduzeća potrebnim transportnim vozilima, kontejnerima i posudama, izgradnja reciklažnih dvorišta i transfer-stanica.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina