Web Analytics
Grujić (SSP): Hitni postupak za medijske zakone uvod u najprljaviju kampanju SNS-a - BetaRS

Grujić (SSP): Hitni postupak za medijske zakone uvod u najprljaviju kampanju SNS-a

Politika | 11.10.2023 | access_time 13:50
Grujić (SSP): Hitni postupak za medijske zakone uvod u najprljaviju kampanju SNS-a
Foto: Aleksandar Dobrosavljevic
Narodna poslanica Stranke slobode i pravde Danijela Grujić ocenila je da je hitan postupak za donošenje novih medijskih zakona do kraja oktobra, koji je juče najavila premijerka Ana Brnabić, uvod u najprljaviju moguću izbornu kampanju SNS-a i još nedemokratskije izbore.

"Toliko režimski hvaljeno usaglašavanje medijske regulative sa evropskim zakonodavstvom, obesmisliće se nedelotvornim mehanizmima regulisanja medija. Vlada je u poslednji čas pod pritiskom prihvatila potpunu nadležnost Saveta za štampu, ali i dalji opstaje postojeći sastav Saveta REM-a", rekla je Grujić.

Ona je naglasila da i dalje ostaje nepoznanica u kojoj meri će se Savet za štampu zaista pitati u vezi sa kršenjem etičkih standarda kod finansiranja medija jer je to drugi kriterijum koji ostavlja prostor za manevrisanje.

Podsetila je da su budžetska sredstva sa lokala i Republike do sada potpuno neselektivno išla u ogromnim iznosima propagandnim glasilima vlasti poput Informera koja nemilosrdno šire govor mržnje.

"Zbog toga sam i zatražila momentalno povlačenje ovih zakonskih predloga iz procedure alarmirajući javnost da se ovome suprotstavi. A danas je sasvim jasno da ni ovaj nacrt zakona ukoliko bude usvojen neće naterati REM da podigne glavu sa jastuka u kojem je utonuo u dubok san", zaključila je Danijela Grujić.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se sa predstavnicima Ministarstva informisanja i telekomunikacija, medijskih i novinarskih udruženja i međunarodnim partnerima povodom završetka javne rasprave o Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima i Nacrtu zakona o elektronskim medijima i saopštila da je postignut kompromis o rešenjima.

Teme