Web Analytics
A 11 inicijativa: U Beogradu 18. oktobra obeležavanje 26 godina od ubistva romskog dečaka - BetaRS

A 11 inicijativa: U Beogradu 18. oktobra obeležavanje 26 godina od ubistva romskog dečaka

Društvo | 11.10.2023 | access_time 16:50
A 11 inicijativa: U Beogradu 18. oktobra obeležavanje 26 godina od ubistva romskog dečaka
prt.scr youtube
 U Beogradu, 18. oktobra, biće obeleženo 26 godina od ubistva romskog dečaka Dušana Jovanovića (14), koga su do smrti pretukla dva pripadnika skinhed pokreta, najavili su danas organizatori.

U saopštennju piše da je dečak ubijen na ulici, kada je izašao do prodavnice da kupi sok, te da su ga, dve osobe ubile zbog drugačije boje kože – rasizma i mržnje prema Romima.

A 11 inicijativa za ekonomska i socijalna prava je saopštila da se obeležavanjem godišnjice ubistva Jovanovića podseća da borba protiv rasizma, mržnje i nasilja neprekidno traje.

Najavljeno je da će 18. oktobra, u prostorijama Evropskog romskog instituta za umetnost i kulturu u Beogradu biti prikazan kratkometražni filma "Oči u oči", autorke Jelene Zrnić.

Biće organizovanana i diskusija pod nazivom "Dvadeset šest godina od ubistva Dušana Jovanovića – kako se sećamo žrtava i borimo protiv rasizma", piše u saopštenju.

Nakon toga, sledi okupljanje na platou ispred Pravnog fakulteta, odakle će krenuti šetnja do Beogradske 35, gde će ispred tabli postavljenih povodom Dušanovog ubistva biti položeno cveće.

Šetnja će nakon toga biti nastavljena do parka na Slaviji, odnosno  mesta za koje se očekuje da će uskoro poneti Dušanovo ime, dodaje se u saopštenju.

Teme