Web Analytics
U Čačku otvorena izložba slika Nadežde Petrović povodom 150 godina od rođenja - BetaRS

U Čačku otvorena izložba slika Nadežde Petrović povodom 150 godina od rođenja

Likovna umetnost | 11.10.2023 | access_time 17:35
U Čačku otvorena izložba slika Nadežde Petrović povodom 150 godina od rođenja
BETAPHOTO/Ministarstvo kulture/Dario Konstantinovic

Povodom 150 godina od rođenja srpske slikarke Nadežde Petrović danas je otvorena izložba njenih slika u Umetničkoj galeriji u Čačku.

Izložbu je otvorila ministarka kulture Maja Gojković koja je rekla da se negovanjem sećanja na Nadeždu Petrović izgrađuje svest o značaju i bogatstvu srpske kulturne baštine.

Gojković je izrazila zadovoljstvo što je izložba otvorena u Čačku, koji je rodni grad Nadežde Petrović, i u periodu u kome Čačak nosi titulu "Prestonice kulture Srbije", ističući da to događaju daje dodatnu vrednost.

Izložbu pod nazivom "Modernost i nacija" čini izbor od 50 slika iz opusa Nadežde Petrović, koji je podeljen u okviru hronoloških i tematskih celina kroz koje se može pratiti razvoj njenog slikarstva.

Izložbu prati i poseban program za slepa i slabovida lica koji je realizovan u saradnji sa Tiflološkim muzejem iz Zagreba i Specijalnom bibliotekom za slepa i slabovida lica Republike Srpske.

Program uključuje taktilne reprodukcije nekoliko slika Nadežde Petrović, legende na Brajevom pismu, ali i legende povezane sa zvučnim zapisom koje predstavljaju biografiju slikarke.

Autori izložbe su profesori Filozofskog fakulteta u Beogradu na Odeljenju istorije umetnosti Lidija Merenik i Igor Borozan.

Posle Čačka izložba će biti priređena u Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu.

Posle otvaranja izložbe u amfiteatru Umetničke galerije u Čačku održana je mondrama o Nadeždi Petrović, pod nazivom "Nenapisana pisma", u izvođenju glumice Narodnog pozorišta u Beogradu Vanje Milačić, koju je režirala Nataša Radulović, po tekstu Milkice Miletić.

U znak obeležavanja 150 godina od rođenja Nadežde Petrović na zgradu Gradske uprave u Čačku postavljeni su veliki panoi sa likom te slikarke.

Slikarka Nadežda Petrović je rođena 1873. godine u Čačku. Preminula je 1915. godine, kao dobrovoljna bolničarka za vreme Prvog svetskog rata, u poljskoj bolnici u Valjevu.

Teme