Web Analytics
Evropski pokret u Srbiji: Važno kroz obrazovanje primeniti i razumeti koncept interkulturalnosti - BetaRS

Evropski pokret u Srbiji: Važno kroz obrazovanje primeniti i razumeti koncept interkulturalnosti

Društvo | 13.10.2023 | access_time 14:15
Evropski pokret u Srbiji: Važno kroz obrazovanje primeniti i razumeti koncept interkulturalnosti
Foto: Beta

Više od 40 odsto mladih u Srbiji smatra da to što su Srbiji, u potpunosti opisuje njihov identitet, dok jedna petina mladih smatra da bi gubitak nacionalnog identiteta bio neizbežan ukoliko Srbija postane članica Evropske unije.

To pokazuje da nemaju dovoljno razvijenu svest o značaju kulturnih raznolikosti, što je posledica izostanka interkulturalnosti u formalnom sistemu obrazovanja, naveli su iz Evropskog pokreta u Srbiji.

Potpredsednica Foruma mladih u Evropskom pokretu u Srbiji Katarina Bogićević izjavila je da je važno preduzeti institucionalne korake u primeni i razumevanju koncepta interkulturalnosti.



"Zato što posledice nedovoljne razvijenosti i praktične primene ovog koncepta u obrazovanju zapravo vode neintegraciji etničkih i nacionalnih i drugih manjinskih grupa u društvo, zatim praksama diskriminacije, govora mržnje, različitim praksama koje uključuju nasilje, ali i odsustvo empatije i razumevanja među mladima", rekla je ona.
Bogićević je istakla da Ministarstvo prosvete mora da kreira jasnije, dodatne smernice za školske uprave koje treba da uzmu veću ulogu u promovisanju interkulturalnog obrazovanja.

"Isto tako neophodno je primeniti multisektorski pristup te stoga oformiti zvanično radnu grupu čiji mandat neće biti oročen i koja će uključiti predstavnike javnih institucija, organizacija civilnog društva i ustanova obrazovanja", dodala je.
Predsednik Foruma mladih u Evropskom pokretu u Srbiji Nenad Bušić istakao je da su posledice koncepta interkulturalnosti dalekosežne.

"Naime kada imamo negovanu interkulturalnost mi zapravo imamo tolerantnije društvo spremnije na međusobnu saradnju bez obzira na njihove razlike. Tolerantnije društvo nam je upravo potrebno iz razloga kako bismo demokratski napredovali ka nekim nama višim ciljevima u ovom trenutku, a to je demokratizacija našeg društva i uvažavanje razlika", rekao je on.

Član Foruma Luka Ovošević istakao je da je interkulturalno obrazovanje važno jer daje priliku da se prepoznaju razlike i vrednosti u jednom društvu u cilju razumevanja.

"Dakle da razumemo običaje i vrednosti pripadnika kulturnih zajednica. Takođe interkulturalno obrazovanje nam daje priliku da razgovaramo, odnosno utiče na sposobnost komunikacije i podstiče nas na interakciju sa pripadnicima nekog drugog kulturnog porekla", izjavio je on.

Evropski pokret u Srbiji pokrenuo je zagovarački projekat "Zajedno za razvoj interkulturalnog obrazovanja" usmeren na doprinos razvoju dijaloga i saradnje građanskog društva i javne vlasti u promociji ljudskih prava i demokrastkog razvoja društva u sistemu formalnog obrazovanja.

Teme