Web Analytics
Francuska, Belgija i Portugal se plasirali na Evropsko prvenstvo 2024. godine - BetaRS

Francuska, Belgija i Portugal se plasirali na Evropsko prvenstvo 2024. godine

Fudbal | Izvor: Beta | 13.10.2023 | access_time 23:05
Francuska, Belgija i Portugal se plasirali na Evropsko prvenstvo 2024. godine
Fudbalska reprezentacija Francuske plasirala se večeras na Evropsko prvenstvo 2024. godine, pošto je u Amsterdamu pobedila Holandiju sa 2:1, u utakmici u kvalifikacionoj Grupi B.

Francuska je povela golom dvostrukog strelca Kilijana Mbapea, u sedmom i 53. minutu. Konačan rezultat postavio je Kvilindsi Hartman u 83. minutu.

Mbape sada ima 42 gola za reprezentaciju i četvrti je na večnoj listi na kojoj je preskočio Mišela Platinija koji je ostao na 41 golu. Rekorder je Olivije Žiru sa 54 gola, a iza njega su Tijeri Anri sa 51 i Antoan Grizman sa 44 gola.

Francuska se direktno plasirala na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj pošto ima svih 18 bodova iz šest utakmica, ispred Grčke koja ima 12 bodova, posle večerašnje pobede u Dablinu protiv Irske od 2:0.

Holandija je treća sa devet bodova uz utakmicu manje, a Irska ima tri boda iz šest mečeva i izgubila je šanse za plasman na turnir 2024. Gibraltar je odigrao pet utakmica i nije osvojio bod ni postigao gol.

Fudbalska reprezentacija Belgije plasirala se na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj, pošto je u Beču pobedila Austriju sa 3:2.

Belgija je povela golovima Dodija Lukebakija u 12. i 55. minutu, a treći gol postigao je Romelu Lukaku u 58. Pogodak za domaći tim postigao je Konrad Lajmer u 73. minutu, a Marsel Sabicer postavio je konačan rezultat iz jedanaesterca u 84. minutu.

Belgijski tim je utakmicu završio sa desetoricom, pošto je u 78. minutu drugi žuti karton dobio Andre Onana.

U Grupi F Belgija je posle šest utakmica prva sa 16 bodova, ispred Austrije koja ima 13. Švedska je iz pet mečeva osvojila šest bodova, a Azerbejdžan četiri. Poslednja je Estonija sa bodom iz šest utakmica.

Fudbalska reprezentacija Portugala plasirala se na Evropsko prvenstvo pošto je u Portu pobedila Slovačku sa 3:2, u sedmom kolu Grupe J.

Portugal je poveo golom Gonsala Ramosa u 18. minutu, a prednost je udvostručio Kristijano Ronaldo pogotkom iz jedanaesterca u 29. Slovačka je smanjila golom koji je David Hancko postigao u 69. minutu, ali je nova dva gola prednosti domaćima doneo Ronaldo, svojim drugim golom na meču u 72. minutu.

Konačan rezultat postavio je Stanislav Lobotka pogotkom u 80. minutu.

Portugal ima svih sedam pobeda i 21 bod, postigao je 27 golova, a primio dva. Slovačka je druga sa 13 bodova, a Luksemburg ima 11 bodova na trećem mestu, posle remija na Islandu 1:1.

Bosna i Hercegovina je četvrta na tabeli sa devet bodova, posle večerašnje pobede u Vaduzu protiv Lihtenštajna od 2:0, na debiju selektora Save Miloševića i ostala je u igri za plasman na turnir 2024.

Teme