Web Analytics
Jovanović: 'Beogradizacija' Srbije katastrofalna, ekonomski decentralizovati zemlju - BetaRS

Jovanović: 'Beogradizacija' Srbije katastrofalna, ekonomski decentralizovati zemlju

Politika | 14.10.2023 | access_time 12:50
Jovanović: 'Beogradizacija' Srbije katastrofalna, ekonomski decentralizovati zemlju
Foto: Beta/MILOS MISKOV

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije (Novi DSS) Miloš Jovanović ocenio je da je dugogodišnja politika "beogradizacije Srbije" katastrofalna i da je zato potrebno sprovesti ekonomsku decentralizaciju zemlje.

Jovanović je u razgovoru sa građanima Kragujevca kazao da se koalicija NADA koju, uz Novi DSS, čini i Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS), zalaže za "ozbiljnu decentralizaciju" - da se delovima Srbije kroz regione vrate veće nadležnosti i nvac da sami odlučuju o svojim poslovima u određenom delokrugu.

"Tako će biti i preneta odgovornost i građani će biti odgovorniji, kao i lokalne vlasti, demokratija će tako prodisati", ocenio je Jovanović, preneo je Novi DSS.

O ekonomskom programu Jovanović je rekao da Srbija ne može da se razvija na stranim investicijama koje se subvencionišu, već je "najvažnije je pitanje reindustrijalizacije zemlje".

Treeba da se "odaberu dve-tri oblasti gde imamo komparativne prednosti, a to su namenska i prehrambena industrija, i uz jačanje poljoprivrede to nek' čini okosnicu reindustrijalizacije zemlje", naveo je predsednik Novog DSS.

Upitan o izbornim koalicijama, Jovanović je kazao da NADA "jako dobro funkcioniše" i da će se tek videti da li će biti njenog daljeg širenja, pošto izbori još nisu raspisani.

Ocenio je da je SNS stvorila "stranačku državu", a da su Srbiji potrebne korenite promene.

"Korenita promena kosovske i spoljne politike i promena ekonomskog razvoja, ali i političkog sistema: decentralizacija, promena izbornog sistema - mora da se oslobodi država i vrati građanima", rekao je Jovanović.

Teme