Web Analytics
Otvoren prvi Energetski info centar u Srbiji - BetaRS

Otvoren prvi Energetski info centar u Srbiji

Tranzicija | Izvor: Beta | 16.10.2023 | access_time 14:45
Otvoren prvi Energetski info centar u Srbiji
BETAPHOTO/MRE SRBIJE/Emilija Jovanovic
Prvi Energetski info centar u Srbiji otvoren je danas u Kuli, a omogućiće građanima da se informišu o energetskoj efikasnosti, merama koje mogu da se preduzmu u cilju što manjeg rasipanja energije, kao i o subvencijama koje nudi država za uvećanje energetske efikasnosti u porodičnim kućama i stanovima, objavilo je Ministarsvo rudarstva i energetike.

"Ulaganja u energetsku efikasnost je isplativo i ekonomski i ekološki, i drago mi je da sve više građana kao i lokalnih samouprava to prepoznaje. Najjeftinija energija je ona koja se ne potroši, i zato energetskom efikasnošću ne samo što bolje upravljamo našim kućnim budžetima, nego i čuvamo naše resurse i štitimo životnu sredinu i napredujemo ka većoj energetskoj nezavisnosti, koja je strateški cilj Srbije", rekla je ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović nakon obilaska Energetskog info centra, kojem su prisustvovali i direktorka misije USAID-a u Srbiji Bruk Ajšam i predsednik opštine Kula Damjan Miljanić.

Đedović Handanović je zahvalila USAID projektu "Bolja energija" na podršci da se približi građanima kako na najlakši, najbrži i za njih najpovoljniji način mogu da smanje potrošnju energije.

"Energetski info centar u Kuli može biti primer dobre prakse i za druge opštine u Srbiji, jer će građani na jednom mestu moći da dobiju sve informacije i odgovore o tome kolike su moguće uštede, koje su mere najbolje za njihovo domaćinstvo, koje procedure treba da prođu da bi dobili subvencije koje daju država i opština u kojoj žive, kako se ta investicija može otplatiti iz ušteda koje ostvare, ili kako mogu da sami proizvode energiju za svoje domaćinstvo", rekla je Đedović Handanović.

Prema njenim rečima, cilj je da se kroz edukaciju i različite mere podrške pomogne građanima da smanje svoju potrošnju, uz najniže troškove, ne smanjujući udobnost koju i sada imaju.

Ministarka je dodala da opština Kula može biti primer za druge lokalne samouprave kad je reč o ulaganjima u energetsku efikasnost i javnih objekata i podršci građanima, jer ukupna ulaganja ministarstva i Opštine Kula u poslednje tri godine iznose 27,6 miliona dinara i obuhvataju kako energetsku sanaciju javnih objekata, tako i kontinuiranu podršku domaćinstvima.

Na aktuelni javni poziv za građane u toj opštini, kako je navela, već za prvih nekoliko dana se za subvencije prijavilo 160 domaćinstava čime je vrednost prijava dostigla iznos za koji su predviđene subvencije.

"Komisija obilazi domaćinstva i očekuje se potpisivanje trojnih ugovora do kraja oktobra. Za građane je važno da znaju da program nije ograničen samo na ovu jesen i zimu, on će trajati narednih pet godina. Obezbeđeno je za ovaj program 50 miliona dolara i plan je da oko 50.000 domaćinstava kroz subvencije smanji svoje troškove energije", rekla je Đedović Handanović. To

Kako je precizirala, to znači da svi oni koji nisu u ovom trenutku dobili sredstva na javnom pozivu, mogu da računaju da će vrlo brzo biti u prilici da to pravo ostvare.

Direktorka misije USAID-a u Srbiji Bruk Ajšam je naglasila da će građani Kule biti prvi u Srbiji u mogućnosti da dobiju odgovore na sva svoja energetska pitanja na jednom mestu, a očekuje da će se ovi Energetski info centri proširiti i otvoriti širom Srbije.

"Podstakla bih i druge lokalne samouprave da zajedno sa svojim predstavnicima dođu u Kulu i saznaju kako Opština Kula pomaže svojim građanima da donesu prave energetske izbore", rekla je Ajšam.

Predsednik opštine Kula Damjan Miljanić kazao je da je Info centar početak velike priče u okviru kojeg će milioni građana Srbije moći da se upoznaju sa benefitima uštede.

"Energetska efikasnost i ulaganje u nju aktivira privredu i stvara privrednu aktivnost, što je od posebnog značaja za manje opštine", rekao je Miljanić.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije