Web Analytics
Kineske tehnologije pomažu pretvaranje otpada u bogatstvo u zemljama Pojasa i puta - BetaRS

Kineske tehnologije pomažu pretvaranje otpada u bogatstvo u zemljama Pojasa i puta

Zelena Srbija | 16.10.2023 | access_time 15:15
Kineske tehnologije pomažu pretvaranje otpada u bogatstvo u zemljama Pojasa i puta
Foto: The Guangzhou Institute of Energy Conversion of the Chinese Academy of Sciences /Handout via Xinhua

U jugoistočnoj Aziji postoje obilni resursi biomase, uglavnom uključujući otpad iz poljoprivrede i šumarstva. Kina koristi svoje tehnologije kako bi pomogla partnerima iz Inicijative Pojas i put (BRI) u pretvaranju otpada u bogatstvo, piše Sinhua.

Tajland ima bogate resurse biomase, kao što su slama i drvni ostaci. Postojeći projekti gasifikacije biomase nailaze na probleme kao što su loša fleksibilnost goriva, niska efikasnost gasifikacije, visok sadržaj katrana u gasu i sekundarno zagađenje otpadnim vodama katrana. Hitno je poboljšati pouzdanost opreme i sposobnosti rada i održavanja kako bi se osigurala stabilnost sistema i smanjili troškovi ulaganja i rada.

Guangdžou institut za konverziju energije (GIEC) Kineske akademije nauka (CAS), u saradnji sa univerzitetima i kompanijama iz Tajlanda i Pakistana, izgradio je napredan i efikasan multigeneracijski demonstracioni projekat od 1 MWe zasnovan na gasifikaciji biomase u Nakhon Phanomu u Tajlandu.

Liu Huakai, istraživač iz GIEC-a, rekao je da potražnja za energijom u zemljama ASEAN-a dramatično raste zbog ekonomskog razvoja, brze urbanizacije i rasta stanovništva, a promovisanje moderne tehnologije energije biomase tamo će doprineti izgradnji održivog sistema snabdevanja energijom, štiteći životnu sredinu I podstičući ruralni ekonomski razvoj.

Malezija i Indonezija su dva glavna dobavljača palminog ulja čija proizvodnja čini više od 80 odsto ukupne svetske proizvodnje. Međutim, pošto se ostaci palmi ne mogu efikasno iskoristiti, oni se odbacuju  i spaljuju, zagađujući životnu sredinu.

Institut za procesno inženjerstvo (IPE) Kineske akademije nauka radi sa Malezijskim inovacionim čvorištem (MIH) na razvoju plastike na bazi biosa sa palminim vlaknima i drugom biomasom kao primarnim sirovinama.

IPE je razvio nove funkcionalizovane modifikatore jonske tečnosti za tretiranje ostataka palmi i izgradio demonstracioni projekat od 10.000 tona bio materijala u okrugu Vućiao, severnokineska provincija Hebei, gde su proizvedeni kvalifikovani proizvodi za pakovanje od bio-materijala.

Sin Điajiu, istraživač iz IPE, rekao je da će tehnologija ublažiti ekološke i higijenske izazove koje predstavlja neodgovarajuće odlaganje ostataka palmi.

Prema Vincentu Vong Vai Sangu, predsedniku Malezijskog inovacionog haba, Nacionalna organizacija poljoprivrednika Malezije i Ujedinjeni Arapski Emirati će zajedno uvesti tehnologiju i investirati u proizvodnu liniju bioplastike od 30.000 tona u Maleziji, koncentrišući se na Bliski istok i evropska tržišta sa ekološki prihvatljivim proizvodima kao alternativom tradicionalnoj plastici na bazi fosila.

Pored toga, Institut za urbanu životnu sredinu (IUE) Kineske akademije nauka sarađuje sa Malezijom i Indonezijom na izgradnji dva demonstraciona projekta u Maleziji 2024. koji su u stanju da prerade 10 do 20 tona otpada biomase na dnevnoj bazi za proizvodnju materijala na bazi ugljenika.

Projekat podržava ANSO, međunarodna naučna organizacija koju su 2018. godine osnovaliKineska akademija naiuka i još 36 međunarodnih naučnih i obrazovnih institucija iz celog sveta.

Vang Jin, profesor na Institutu rekao je da proizvodi dobijeni iz biomase uključuju biougalj i materijale aktivnog uglja koji se mogu koristiti u prečišćavanju lokalne vode za piće, kućne kanalizacije i đubriva na bazi vazduha i ugljenika za poboljšanje zemljišta.

Očekuje se da će projekat saradnje generisati ekonomsku korist od više od 10 miliona juana (oko 1,39 miliona američkih dolara), obezbediti više od 300 radnih mesta i obučiti više od 20 inženjera i tehničara.

Saradnja je postavila čvrstu osnovu za buduću razmenu između Kine i njenih partnera iz inicijative Pojas I put, a relevantne tehnologije i iskustvo će biti prošireni na zemlje kao što su Filipini, Brunej i Tajland kako bi se poboljšalo život lokalnog stanovništva i ublažile klimatske promene, rekao je Vang

…..

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Zelena Srbija