Web Analytics
Kosmički projekti Kine od koristi partnerima iz inicijative Pojas i put - BetaRS

Kosmički projekti Kine od koristi partnerima iz inicijative Pojas i put

Tehnologija | 17.10.2023 | access_time 15:50
Kosmički projekti Kine od koristi  partnerima iz inicijative Pojas i put
Foto: Xinhua/Wang Dongzhen

PEKING - Svakog jutra obrazovni i sportski TV kanal Laos stiže do hiljada domaćinstava u toj zemlji jugoistočne Azije putem satelitskog prenosa LAOSAT-1.

 

Obrazovni kanal, koji je imao ključnu ulogu u omogućavanju studentima širom zemlje da studiraju od kuće tokom pandemije kovid-19, nastavio je da pruža usluge učenja na daljinu školama i učenicima u udaljenim planinskim oblastima.

 

Podrška inicijativama za učenje na daljinu u Laosu, samo je jedan od brojnih opsežnih projekata saradnje u svemiru sa partnerskim zemljama iz inicijative Pojas i put (BRI) koje je Kina preduzela  u protekloj deceniji, piše Sinhua.

 

Nazvana "svemirski put svile", servisna mreža isprepletana satelitima i zemaljskim stanicama među partnerskim zemljama iz inicijative Pojas i put promovisala je svemirsku industriju kako bi bolje koristila lokalnom stanovništvu.


Kineska korporacija za vazduhoplovnu nauku i tehnologiju (China Aerospace Science and Technologi Corporation - CASC), vodeći entitet u svemirskoj industriji u zemlji, pružila je usluge istraživanja, razvoja i lansiranja satelita zemljama partnerima iz inicijative Pojas i put.

 

Sateliti, kao što su bolivijski komunikacioni satelit, LAOSAT-1, kinesko-francuski pomorski satelit i pakistanski satelit za daljinsko detektovanje,  uspešno su lansirani, igrajući važnu ulogu u oblastima komunikacija, poljoprivrede, kulture i zabave, zaštite životne sredine i meteorologije.

 

 Projekat LAOSAT-1, zvanično isporučen u martu 2016, označio je prvi poduhvat Kine da izveze ceo satelit i učestvuje u kopnenim operacijama. Projekat nudi niz usluga za Laos, uključujući satelitske komunikacije, satelitski TV prenos uživo, bežični širokopojasni internet i još mnogo toga, prenoseći više od 220 kanala.

 

Prema rečima Hijema Fomačana, bivšeg ministra pošte i telekomunikacija Laosa, LAOSAT-1 je ispunio san naroda Laosa i od velikog je značaja za Laos.

 

Sateliti za daljinsko otkrivanje koje je Kina lansirala za zemlje partnere iz Pojasa iputa BRI pružili su važnu podršku u oblastima kao što su prognoza vremena, prevencija i ublažavanje katastrofa i klimatske promene.

 

Na primer, kinesko-francuski pomorski satelit lansiran 29. oktobra 2018. je prvi satelit koji su zajedno razvile dve zemlje. Realizovao je projekat visoko preciznog sinhronog posmatranja vetra i površinskih talasa okeana na velikoj površini.

Satelitske podatke mogu da dele i koriste naučnici i prognostičari širom sveta, što je korisno za bolje istraživanje formiranja i promene okeanskih talasa. Takođe pruža usluge za bezbednost plovidbe brodova na moru, prevenciju i ublažavanje morskih katastrofa, istraživanje resursa i pruža osnovne informacije za istraživanje globalnih klimatskih promena.

  

Pored pružanja svemirskih proizvoda i usluga za zemlje partnere iz BRI, kineska vazduhoplovna industrija takođe obučava lokalne talente, promoviše transfer tehnologije i pomaže u izgradnji lokalne infrastrukture za razvoj vazduhoplovstva.

 

Kineska akademija svemirske tehnologije, podružnica CASC, završila je projekat centra za montažu, integraciju i testiranje (AIT) satelita u Egiptu ovog juna. To je prvi kineski izvozni projekat infrastrukture za razvoj svemirskih letelica za satelitski AIT, što Egipat čini prvom afričkom zemljom koja poseduje satelitske AIT mogućnosti.

 

Dva satelita koje su zajedno dizajnirali i razvili Kina i Egipat nedavno su završili različite testove i finalnu montažu u centru.

 

Prema Šerifu Sedkiju, generalnom direktoru Egipatske svemirske agencije, centar je prvi korak za Egipat da razvije sopstvenu satelitsku industriju i omogućiće Egiptu da igra vodeću ulogu u prenosu satelitske tehnologije u Afriku.

 

 Kompanija Spejs star tehnolodži (Space Star Technology Co. Ltd.) ogranak Kineske akademije za svemirsku tehnologiju,  operater je satelita LAOSAT-1. Ne samo da je pomogao Laosu u obuci profesionalaca za satelitsko praćenje, telemetriju i komandu i zemaljske aplikacije, već je takođe uspostavio lokalizovan tim, sa skoro 90 odsto članova tima koji dolaze iz Laosa.

 

Kompanija takođe upravlja projektima mobilnih meteoroloških stanica u Boliviji, Urugvaju i Bocvani, kao i projektom mikrosatelita na daljinu u Etiopiji. Sproveo je onlajn kurseve obuke kako bi pomogao inženjerima iz osam zemalja u razvoju, kao što su Laos, Mjanmar, Bangladeš i Pakistan, da unaprede svoju sposobnost da koriste svemirsku tehnologiju za suočavanje sa klimatskim promenama.

 


Osim saradnje jedan na jedan, Kina takođe koristi svoje široke linije svemirskih proizvoda za pružanje usluga svim partnerskim zemljama Pojasa i puta.

 

Primer za to je BejDou-3 navigacioni satelitski sistem. Zvanično lansiran 31. jula 2020. godine, satelitski sistem je do sada obezbedio ubrzano pozicioniranje i usluge visoke preciznosti za više od 1,5 milijardi korisnika u više od 230 zemalja i regiona, uključujući zemlje partnere BRI.

 

Prema rečima Ran Čengćija, direktora kineske kancelarije za upravljanje satelitskim navigacionim sistemom, usluge zasnovane na BejDou-u, kao što su potvrda zemljišta, precizna poljoprivreda i pametne luke, uspešno su primenjene u zemljama ASEAN-a, južnoj Aziji, zapadnoj Aziji, istočnoj Evropi i Africi u službi že lokalnog ekonomskog i društvenog razvoja.

 

U Saudijskoj Arabiji, satelitski sistem je korišćen za prikupljanje geografskih informacija za snimanje i mapiranje, pomaganje u razvoju urbane komunalne infrastrukture i olakšavanje praćenja osoblja i vozila u pustinji.

 

U Libanu, visokoprecizna usluga BejDou je primenjena u građevinskom pregledu bejrutskog lučkog terminala.

 

Brana u Sarezskom jezeru u Tadžikistanu koristila je satelitski sistem za praćenje deformacije brane sa tačnošću do milimetara, osiguravajući sigurnost i brane i lokalnog stanovništva.

 

U Burkini Faso, bolnica izgrađena tokom pandemije kovid-19 koristila je BejDou visoko preciznu uslugu u građevinarstvu i mapiranju, a istraživanje je završeno za samo šest dana, skraćujući vreme izgradnje za više od polovine.

 

Kineska korporacija za vazduhoplovnu nauku i tehnologiju je saopštila  da će nastaviti da jača pozitivan uticaj kineske svemirske industrije i pruža bolje usluge za ljude u partnerskim zemljama inicijative Pojas i put kroz niz proizvoda, usluga i integrisanih rešenja.

Teme