Web Analytics
U Ćupriji otvorena izložba slika 'Lubarda - jedna priča' - BetaRS

U Ćupriji otvorena izložba slika 'Lubarda - jedna priča'

Likovna umetnost | Izvor: Beta | 19.10.2023 | access_time 14:45
U Ćupriji otvorena izložba slika 'Lubarda - jedna priča'
Foto: Jelena Lukić
U galeriji Muzeja "Horeum Margi Ravno" u Ćupriji je otvorena izložba 17 slika Petra Lubarde (1907-1974).

Izložba "Lubarda - jedna priča" je nastala zahvaljujući saradnji Medija centra "Odbrana", Kuće legata Lubarde i Muzeja Jugoslavije.

"Ovo su radovi od 1933. godine od 1972. godine. Premijerno ova izložba je bila predstavljena u galeriji Doma Vojske Srbije u decembru 2021. godine, i tada je videlo oko 20.000 posetilaca. Zatim je gostovala u još nekim gradovima", rekla je Jelena Knežević, načelnica Galerije Doma Vojske Srbije.

Viša kustostkinja Muzeja Jugoslavije Ana Panić je istakla da su Lubardina dela kojja su sada smeštena u tom muzeju pripadala doživotnom predsedniku SFRJ, Josipu Brozu Titu.

"Zanimljivo je da ni jedno delo Lubarda nije lično poklonio Titu, a niti su se Tito i Lubarda ikada sreli iako su živeli na razdaljini od 600 metara", rekla je Panić.

Kuća legata Lubarde je doprinela ovoj izložbi sa četiri slike.

"Te slike su deo poslednje faze rada Lubarde. Publika ima priliku da vidi slike 'Akvarius', 'Napušteni brod', 'Putovanje kroz noć' i 'U cara Trajana kozje uši' ", kazala je kustostkinja Kuće legata Dina Pavić.

Izložba "Lubarda - jedna priča" u Ćupriji traje do 10. novembra.

Ova izložba je završni deo proslave Dana opštine Ćuprija i deo je koncepta "Izložbe velikana srpske umetničke scene 20.veka", koji ćuprijski muzej organizuje godinama.

U okviru tog koncepta publika je imala prilike da vidi izložbe slika Save Šumanovića, Uroša Predića, Milene Pavlović Barili, Nadežde Petrović i drugih.

Teme